Vogelpark Veersepoort juli 2023
Vogelpark Veersepoort juli 2023 Foto: Edwin Mijnsbergen

Vogels in Vogelpark krijgen een huisje

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Woensdagmiddag hebben leerlingen van de Acaciahof in Klarenbeek zelfgemaakte vogelhuisjes opgehangen in het Vogelpark in de Veerse Poort. In totaal knutselden de leerlingen 55 huisjes in elkaar. Dit is een van de acties van het burgerinitiatief “Vogelpark vogelvriendelijk” van bewoner Henk Nijssen. Door dit initiatief heeft het Vogelpark een metamorfose ondergaan op het gebied van biodiversiteit. Eerder zijn bloemrijke randen in het park aangelegd, afgelopen voorjaar heeft de gemeente 35 bomen en 8 plukken Zeeuwse haag aangeplant en wordt er minder gemaaid. Ook komen er nog vogelvoedselbosjes.

Het gaat niet goed met de biodiversiteit. In het groenbeleidsplan van de gemeente is het bevorderen van biodiversiteit daarom ook één van de hoofdpunten. Maar niet alleen de gemeente trekt zich dat aan. Ook inwoner Henk Nijssen vond dat het tijd was om in actie te komen. “De natuur gaat mij na aan het hart. Ik wilde graag op kleinere schaal een bijdrage leveren in mijn eigen leefomgeving. Ik ben blij dat er door andere wijkbewoners positief gestemd werd op mijn idee en dat de gemeente heeft meegewerkt. De samenwerking met de school was heel leuk. De kinderen zijn erg betrokken.”

Vogels in het vogelpark

Stadsecoloog Bas Wattel: “Vogels hebben net als alle dieren verschillende elementen in hun leefomgeving nodig. Dit wordt in de ecologische wereld ook wel samengevat als de 5 V’s voor biodiversiteit: Voedsel, Verbinding, Veiligheid, Verblijfplaats en Variatie. Als een van deze elementen mist in een gebied, dan is het eigenlijk geen geschikte leefomgeving. Door een aantal ingrepen hebben we een slag gemaakt in het Vogelpark. Onder ander door minder te maaien is er meer voedsel voor de vogels. In gazon dat minder gemaaid wordt, zitten meer insecten en zaden die een belangrijke voedselbron zijn voor vogels. Maar we hebben ook meer verblijfplaatsen nodig waar de vogels veilig hun nestjes kunnen maken. Door de nieuwe vogelhuisjes wordt het Vogelpark in ieder geval een stuk vogelvriendelijker!”

Betrokken inwoners

Ook op andere plekken binnen de gemeente zien we dat inwoners ideeën hebben en initiatief nemen om hun leefomgeving groener te maken. Wethouder Jeroen Louws: “Dat moedigen we van harte aan, want samen kunnen we pas echt het verschil maken. Mochten inwoners ideeën hebben, dan nodig ik ze uit om contact op te nemen. Dat kan via wijkgerichtwerken@middelburg.nl.”

Cirkel rond

Door scholen te betrekken, werken we aan een stukje bewustwording bij de jeugd en hun ouders. De kinderen leren iets over de flora en fauna binnen de stad, maar leveren ook echt een concrete bijdrage. De huisjes komen in hun eigen leefomgeving te hangen. De bouwpakketten zijn gemaakt door Zeeuws Werk. Daar werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Kortom: een initiatief dat op vele fronten bijdraagt aan onze maatschappelijke opgaven.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief