Zeeuwse Kunstkring 65 jaar aan het werk
Zeeuwse Kunstkring 65 jaar aan het werk Foto: PR

Zeeuwse Kunstkring nog niet met pensioen

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Op de wintertentoonstelling van de Zeeuwse Kunstkring in de Middelburgse Vleeshal is haast elke dag iets anders te beleven. Kunstenaars zijn er aan het werk, er zijn workshops en rondleidingen. Zo geeft de jarige ZKK vorm aan het thema ‘ZKK 65 jaar aan het werk’. Alle kunstenaars tonen iets van het proces van het maken van kunst.

Decennia lang was 65 jaar de leeftijd om met pensioen te gaan, het is nog steeds een begrip. Voor een kunstenaar geldt het zelden dat hij pen, penseel of beitel neerlegt op een voorgeschreven moment. Er wordt doorgewerkt zo lang het kan en voor zover er inspiratie is. Zo ook voor kunstenaarsvereniging de Zeeuwse Kunstkring. In 1958 opgericht, heeft de ZKK de vijfenzestig jaar volgemaakt. Dat dit geen moment om te stoppen is, blijkt uit de wintertentoonstelling in de Vleeshal in Middelburg.De titel van de jaarlijkse winterexpo is ‘ZKK 65 jaar aan het werk’. Op de tentoonstelling in de Vleeshal komt dit op diverse manieren tot uiting. De kunstenaars tonen allen naast kunstwerken iets van het proces waarmee hun werk tot stand komt. Door middel van schetsen en voorstudies, citaten en inspiratiebronnen, materialen en iets over de techniek krijgen bezoekers inzicht in het beeldend proces. Daarvoor is doorgaans weinig aandacht op tentoonstellingen.

Weerspiegeling
Een van de deelnemers is Leen van Duivendijk, opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en al jarenlang lid van de ZKK. Hij schildert vooral water, geboeid als hij is door de rimpelpatronen, het moiré effect, de transparantie, de weerspiegeling, de beweging. ‘Water is tijdloos! Ik meander in mijn werk tussen realisme en abstractie.’ Het creatieve proces laat Van Duivendijk zien door een onvoltooid werk tentoon te stellen en ook door voorstudies te tonen. Daarnaast werkt hij drie middagen in een atelier achterin de Vleeshal. Publiek is welkom om een kijkje te nemen en in gesprek te gaan.

Activiteiten
Bijna dagelijks is er een activiteit in de Vleeshal. Er is een workshop weeftechnieken. Regelmatig zijn er rondleidingen over de tentoonstelling. Een programma van de activiteiten is te vinden op de website van de Zeeuwse Kunstkring. Alle activiteiten zijn, afgezien van de gebruikelijke entreeprijs, gratis. Op de tentoonstelling is werk te zien van zestien leden van de Zeeuwse Kunstkring. Er worden schilderijen, beelden, fotografie, grafische technieken en textielkunst tentoongesteld. Christel Wijland uit Middelburg doet met haar fotografie mee als gastexposant. Speciale aandacht is er voor Miems van Citters, die reeds 59 jaar lid is van de ZKK en over wie onlangs een boek verscheen, geschreven door Leen van Duivendijk. Van Duivendijk houdt op zaterdag 6 januari om 15 uur een lezing over Miems van Citters, die gratis toegankelijk is. Naast Wijland en Van Duivendijk exposeren ook de Middelburgers Ben Game, Helma Hulscher en Paula Termeer.

De expositie ‘Zeeuwse Kunstkring 65 jaar aan het werk’ is te zien in de Vleeshal in Middelburg, van 23 december t/m 7 januari, dagelijks, m.u.v. 1e Kerstdag en Nieuwjaar van 13.00 tot 17.00 uur.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief