Restaurant Cluys
Restaurant Cluys Foto: Edwin Mijnsbergen

De bloeiende stad: over de nieuwe winkels en restaurants in Middelburg

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Er worden veel nieuwe winkels geopend in Middelburg, in deze periode van het jaar. De plannen werden veel eerder al gesmeed, en veel verbouwingen van panden startten al in 2023, maar de meeste ondernemers proberen de nieuwe zaken te openen voor Pasen, omdat dan de eerste golf toeristen wordt verwacht.

De winkelopening die de meeste aandacht trok was die van Costes. Op donderdag 21 maart opende de keten in damesmode een nieuwe winkel in de Lange Delft in Middelburg. Al voor de opening om 09.30 uur stond er een lange rij mensen voor de ingang, onder meer omdat er gratis waardebonnen werden uitgedeeld aan de eerste tweehonderd bezoekers. Costes heeft zich gevestigd in het pand aan Lange Delft 5, waar tot december vorig jaar een filiaal van C&A was gevestigd. De sluiting van die winkel, na 45 jaar, kwam voor veel mensen als een schok. Kort na de opening van Costes was het meteen druk in de nieuwe winkel, en gezellig rommelig. Het gros van de aanwezigen bestond uit vrouwen, die stuk voor stuk enthousiast reageerden op de vraag of ze blij waren met de nieuwe winkel. Op sociale media zijn de reacties ook enthousiast, als zijn er ook mensen die liever een andere winkel hadden zien komen, zoals een goedkope winkel als Primark, of een herenkledingzaak. Costes heeft het voormalige pand van C&A grondig verbouwd en heringericht. De eerste verdieping is niet meer in gebruik als winkelruimte, maar als magazijn.

Cluys
Een andere opvallende nieuwkomer in Middelburg is restaurant Cluys, van de broers Roderik en Bernd Laanbroek, die eerder 15 jaar lang restaurant Pannen en Koeken in Westkapelle hadden. Zij openden op woensdag 20 maart hun grote nieuwe restaurant in het pand aan Mark 7, waar voorheen een vestiging van ABN AMRO zat. Op de begane grond van het voormalige bankgebouw biedt Cluys zo’n 125 zitplaatsen. Er is ook een groot terras. Bij Cluys kun je onder meer terecht voor broodjes, vlees- en visgerechten, maar ook voor Napolitaanse pizza’s en speciaalbieren.

Andere zaken
Naast deze twee grote nieuwe zaken, in prominente Middelburgse panden, zijn er ook elders in de stad ondernemers gestart. ChefyChef opende een eetgelegenheid in de voormalige bloemenkiosk tegenover winkelcentrum Tref, op de Pottenbakkerssingel. De zussen Paula en Marijke Wichmann openden een winkel in ‘refashioned’ meubels en accessoires in de Langeviele en op 15 maart werd op Plein 1940 Greenwoods Middelburg geopend, een dagzaak waar je terecht kunt voor lunch, ontbijt of een borrel. En daar blijft het niet bij. Binnenkort opent er ook nog een nieuw restaurant aan Koorkerkstraat 1, een nieuwe broodjeszaak van Jells op de hoek van de Koorkerkstraat en de Lange Delft en een Tapasbar in de Lange Noordstraat. Natuurlijk, soms sluiten er ook zaken in Middelburg, of verwisselen ze van eigenaar, maar dat er veel dynamiek is momenteel staat vast. Of om de dichter Gorter maar eens aan te halen: een nieuwe lente, en een nieuw geluid.

Costes in de Lange Delft


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief