Infographic Fijnstofuitstoot per warmtebron
Infographic Fijnstofuitstoot per warmtebron Foto: Stichting HoutrookVrij

Dringende oproep tot uitfasering houtstook

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Stichting HoutrookVrij maakt bekend dat zij een brief heeft verzonden aan alle Nederlandse gemeenten en de secretaris van de Adviescommissie Economie, Klimaat, Energie en Milieu van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), waarin zij aandringt op het uitfaseren van particuliere houtstook in Nederland. De stichting baseert zich op groeiende wetenschappelijke bewijzen die aantonen dat houtstook, ook van zogenaamde EcoDesign-kachels, significante gezondheidsschade veroorzaakt door de uitstoot van fijnstof, PAK’s, en benzeen.

Volgens de stichting leidt houtstook tot een disproportionele bijdrage aan luchtverontreiniging, gezondheidsklachten, en overlast. Nieuwe richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en adviezen van diverse wetenschappelijke instanties onderstrepen de noodzaak van een stookverbod om te voldoen aan strengere normen voor luchtkwaliteit. Het advies is gebaseerd op onderzoek dat aantoont dat zelfs optimaal gestookte EcoDesign-kachels schadelijke hoeveelheden ultrafijnstof uitstoten, wat diep in het lichaam doordringt en ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Uitfaseren

Stichting HoutrookVrij roept gemeenten op om gezamenlijk met de landelijke politiek stappen te ondernemen voor het uitfaseren van particuliere houtstook. Dit omvat landelijke voorlichtingscampagnes over de gezondheidsschade van houtstook, het aanbieden van alternatieven voor schone verwarming, financiële ondersteuning bij energiearmoede, en subsidies voor het verwijderen van houtkachels. Ook stelt de stichting voor om per direct overgangsmaatregelen in te voeren, zoals beperkte stookdagen en -tijden, en een uiteindelijk totaalverbod op houtstook voor binnen en buiten per 2026.

Snelle actie

Stichting HoutrookVrij benadrukt dat met de huidige kennis van zaken, het niet langer verantwoord is om de volksgezondheid en het milieu bloot te stellen aan de gevolgen van houtstook. Zij pleit voor snelle actie vanuit gemeenten en de landelijke overheid om Nederlanders te beschermen tegen de schadelijke effecten van houtrook. Voor meer informatie: www.houtrookvrij.nl.

De volledige brief is te lezen op de website van gemeente Middelburg.

Nota bene: de infographic is van 2019, bij recent onderzoek blijkt dat uitstoot van ultrafijnstof (kleiner dan pm 2.5) bij pellet- en ecodesignkachels het hoogst is.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief