Aan de slag in de Modderkeuken
Aan de slag in de Modderkeuken Foto: Soroptimist club Walcheren

Basisschool Het Element krijgt modderkeuken van Soroptimisten

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Soroptimist club Walcheren heeft voor de kleutergroepen van basisschool Het Element in Middelburg een modderkeuken aangeschaft. Die werd donderdag feestelijk ‘geopend’. De keuken is voor een groep grotendeels taalarme kinderen met verschillende culturele achtergronden.

Een modderkeuken is een echte must have voor deze kinderen, vertelt kleuterleerkracht Chantal van Dalen. “Het is vooral de combinatie water en zand dat zo aantrekt. Het is voor de kinderen niet gewoon ‘modder’, zoals wij volwassenen het zien, maar een enorme schakering aan combinaties: veel of weinig water, een heksensoep of stevige cement. Kortom, de kinderen kunnen er helemaal hun eigen ding mee doen, en dat vinden ze natuurlijk geweldig.”??Een modderkeuken biedt de kinderen tal van ontwikkelmogelijkheden. Chantal: “van zintuigelijke ontdekkingen – soms is het zacht, dan weer schuurt het zand – tot sociale ontwikkeling. Want kinderen spreken tijdens het spelen dingen af en leren te delen met elkaar. De kinderen kunnen water oppompen met twee handpompen. We hebben gekozen voor water dat uit een ton komt. Daardoor is de hoeveelheid water eindig en leren kinderen dat we zorgvuldig met water om moeten gaan. Bij veel kinderen met een diverse culturele achtergrond is de rolverdeling vaak traditioneel. Met de modderkeuken kunnen we ook jongentjes uitdagen in de keuken mee te spelen.”

De fantasie gestimuleerd

De modderkeuken is verder belangrijk voor de cognitieve ontwikkeling, stimuleert de fantasie en de emotionele ontwikkeling van kinderen. “De kinderen zien de modderkeuken als ‘hun eigen plek’. Ze gaan de keuken gebruiken als uitvalsbasis van waar veel van hun spel begint. Het wordt dus letterlijk en figuurlijk hun paradijs. De ervaring leert dat kinderen met een onveilige achtergrond zich goed kunnen uitleven met sensopatische materialen, zoals water en zand. Deze omgeving biedt hen veiligheid, waardoor ze tot een meer betrokken spel komen.”

Inzameling

Soroptimist club Walcheren zamelde 1.500 euro in om dit goede doel mogelijk te maken. Dat deden zij onder andere door zelfgemaakt kerststukjes en duurzame producten te verkopen tijdens de Adventsmarkt in de kleine kerk in Veere, afgelopen december.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief