Jumping Fences
Jumping Fences Foto: Vleeshal

Tentoonstellingsproject Jumping Fences komt naar Middelburg

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Op uitnodiging van Vleeshal komt Jumping Fences, een tentoonstellingsproject waarin artistieke ontwikkeling en collectief curatorschap centraal staan, naar Middelburg. Jumping Fences is een evoluerend tentoonstellingsproject en is dit jaar bij Het Paviljoen in Gent georganiseerd in samenwerking met studenten van KASK Curatorial Studies. 

In de tentoonstelling wordt er samengewerkt door een groep kunstenaars, ontwerpers en jonge curatoren die in dialoog experimenteren met artistieke- en tentoonstellingskaders. In februari 2024 opende Jumping Fences in Het Paviljoen en sindsdien wordt er elke maand een andere kunstenaar of ontwerper getoond die reageert op het werk van de voorgaande persoon. Hierdoor ontstaat er een reeks aan interventies. Door kunstenaars en ontwerpers te verbinden met curatoren worden ze uitgenodigd om de grenzen tussen hun praktijken te verkennen.

Plaats voor alle deelnemers

Roos Gortzak, directeur en curator van Vleeshal, was uitgenodigd door Laura Herman, docent van het KASK in Gent, om een ‘key word’ uit haar praktijk als curator met de studenten van Curatorial Studies te delen. Gortzak koos het woord ‘hoop’ en presenteerde werk van Rory Pilgrim, Mounira Al Solh, Egle Budvytyte en Marija Olsauskaite waarna ze inging op het gesprek over de verschillende associaties en vragen die bij ‘hoop’ opkomen. In aansluiting hierop vertelden de studenten over hun tentoonstellingsproject Jumping Fences en Gortzak was zo enthousiast over de raakvlakken met het Vleeshal-programma waarin experiment en het onbekende centraal staan dat zij hen uitnodigde om van ‘jumping fences’ ‘jumping borders’ te maken en de tentoonstelling in de Vleeshal voort te zetten. Waar normaal gesproken twee kunstenaars of ontwerpers op elkaar reageren, is er in de Vleeshal plaats om alle Jumping Fences deelnemers samen te brengen. In plaats van twee parels kan de hele ketting hier getoond worden.

Kunstenaars en curatoren

Jumping Fences toont werk van Céleste Buyle, Quinten Vermeulen, Jan Vandeplancke, Lore Janssens, Haron Barashed, Yawen Fu, Sjoerd Beijers, en Seppe-Hazel Laeremans en is een voortzetting van het fluide tentoonstellingsproject in Het Paviljoen. In de Vleeshal zullen verschillende werken samenkomen en hinten naar wat er te zien was in Het Paviljoen en wat er nog komen gaat. Curatoren: Karel Op ’t Eynde, Sina Eden, Paula Swinnen, Manon Laverdure, Lisa Verhaeghe, Justine McKenna, Ismini Kyritsis, Camille Van Meenen, en Hugo Roger.

Jumping Fences
Vleeshal 28 april – 19 mei, 2024
Opening: 3 mei, 19:00 – 21:00



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief