De Hervormde School in Koudekerke in 1930
De Hervormde School in Koudekerke in 1930 Foto: ZB Beeldbank Zeeland, rec.nr 9976

Buurtbewoners vieren 100 jaar Hervormde school in Koudekerke

Door: Redactie Algemeen

KOUDEKERKE - Op woensdag 8 mei vieren de buurtbewoners dat de voormalige Hervormde school (nu B&B Uitwijk) in Koudekerke 100 jaar bestaat. De B&B staat naast een Bed en Breakfast ook voor een Buurttafel en Buurtbibliotheek waar buurtbewoners elkaar ontmoeten, samen eten en een boek kunnen lenen. Wat ooit een plek van leren was, is nu een ontmoetingsplek waar gastvrijheid en van betekenis zijn voor de buurt centraal staat. 

Nadat in 1907 de hervormde school op ‘t Zand was opgericht bleek in 1922 ook in de kern Koudekerke voldoende draagvlak voor de vorming van een eigen hervormde school. In eerste instantie werd door de gemeenteraad van Koudekerke een gedeelte van de bestaande openbare school aangewezen als vestigingsplaats. Daar was geen draagvlak voor. Daarom besloot het ‘Bestuur der Hervormde Schoolvereeniging’ te Koudekerke een geheel eigen nieuwe school te bouwen. Deze school werd op 1 mei 1924 geopend. Een gedenksteen in de gevel herinnert aan dit moment. 

Ontmoetingsplek

Sinds haar oprichting op 1 mei 1924 heeft de hervormde school een belangrijke rol gespeeld in de gemeenschap. Nu, 100 jaar later, heeft het gebouw weer een belangrijke functie in het dorp. Tijd voor reflectie van de eerste dagen waarin de school haar deuren opende voor de jeugd, tot de recente transformatie tot een B&B die reizigers verwelkomt die komen genieten van de prachtige kust en alle moois dat Walcheren te bieden heeft. Door de jaren heen heeft het gebouw zich verder ontwikkeld tot een ontmoetingsplek waar buurtbewoners samenkomen, samen koken en samen eten. In de afgelopen acht jaar heeft het gebouw zich namelijk ontpopt tot een Bed & Breakfast, Buurttafel en Buurtbibliotheek. Inwoners die hier vroeger op school hebben gezeten komen nu naar de Buurtafel en halen daar mooie herinneringen op onder het genot van een heerlijke maaltijd die door Buurtbewoners wordt bereid. De plek zorgt voor sociale verbinding in de wijk geheel op eigen kracht georganiseerd en uitgevoerd door Buurtbewoners. 

Van en door de buurt

Tijdens de viering op woensdag 8 mei wordt teruggeblikt op de afgelopen 100 jaar in beeld geluid. De aanwezigen staan stil bij de verhalen en herinneringen van de gebruikers en bij de transformaties die het gebouw heeft ondergaan. Tijdens de viering zal burgemeester Schouwenaar aanwezig zijn om deze bijzondere mijlpaal te markeren. Een symbolische handeling zal plaatsvinden door de oudste gebruiker (95 jaar) en de jongste (3 jaar) om de overgang van onderwijs naar ontmoeting en gastvrijheid te vieren en de nieuwe functie van het historische gebouw te omarmen



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief