Afbeelding
Foto: Bevrijdingsfestival Zeeland

Voor elk wat wils op het Bevrijdingsfestival Zeeland

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN – De Stichting Bruisend Zeeland die dit jaar voor het eerst het Bevrijdingsfestival Zeeland organiseert is er klaar voor. “We hebben een mooie gevarieerde programmering,” vertelt Robert Waverijn van de Bruisend Zeeland. “Het aanbod aan artiesten is zeer divers, echt voor elk wat wils. Het is hard werken geweest om het festival in een relatief korte periode te organiseren. Nu maar hopen dat het mooi weer is, de voorspellingen veranderen nog van dag tot dag.”

De Stichting Bruisend Zeeland sprong vier maanden geleden in het gat dat ontstond nadat de Cultuurwerf Vlissingen failliet was gegaan. In slechts vier maanden tijd zijn Robert Waverijn en Reza Geleedst er met hun team in geslaagd om het Bevrijdingsfestival Zeeland 2024 in de steigers te zetten.

Machinefabriek

Voor het eerst sinds de cascorestauratie wordt de Machinefabriek gebruikt als evenementenlocatie. “Daar komt het Zeeland Podium te staan,” vertelt Waverijn. “Dat wordt georganiseerd in samenwerking met Pop aan Zee en daar bieden we jong Zeeuws talent een kans om op een echt podium te spelen. Behalve het podium komen er zitjes en foodtrucks en kunnen bezoekers iets eten of drinken.” Waverijn had ook graag de Liberty Stage in de Machinefabriek opgebouwd. “Dat gaat niet uit veiligheidsoverwegingen. Er kan maar een beperkt aantal mensen in de Machinefabriek omdat er anders niet genoeg nooduitgangen zijn.” Omdat regen het festival parten kan spelen had de organisatie het liefst zoveel mogelijk in de Machinefabriek gedaan. “We hebben nog gekeken om alles te overkappen maar dat is financieel niet haalbaar. We gaan er dus maar vanuit dat het gewoon droog blijft.”

Plein van de Vrijheid

Tegenover de Machinefabriek aan de Peperdijk wordt het Plein van de Vrijheid ingericht. Waverijn: “Ik ben blij dat we ook inhoudelijk een goeie programmering hebben. Het gaat natuurlijk niet alleen om aansprekende artiesten maar het Bevrijdingsfestival maar ook om de boodschap die het festival uitdraagt.” Zo richt het Bevrijdingsfestival Zeeland zich dit jaar op de thema’s vrijheid, inclusiviteit, duurzaamheid en menselijkheid. Op het Plein van de Vrijheid zijn instanties aanwezig zoals Stichting Walcheren Mozaik, Keti Koti, Stichting Oorlogsjaren, Het Nederlands Veteraneninstituut, Bevrijdingsmuseum Nieuwdorp, 101 Preventie, Humanitas, GGD, Rode Kruis en het Anti Discriminatiebureau.

Vrijheidscollege

Op het Four Freedom podium geeft journaliste Nikki Sterkenburg om 14 uur een Vrijheidscollege waarbij ze ingaat op de vraag: hoe kun je je uitspreken in een onveilige omgeving? Sterkenburg is plaatsvervangend hoofd Analyse Nationale Veiligheid bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). In haar Vrijheidscollege houdt ze een pleidooi tegen onverschilligheid, waarbij ze het verzetsverhaal van haar familie verbindt aan haar drive om te wijzen op het gevaar van normalisering van extreemrechts gedachtegoed.

Bezoekerstelsysteem

Voor het eerst wordt dit jaar precies bijgehouden hoeveel bezoekers er van minuut tot minuut aanwezig zijn op het festivalterrein in en rond de Machinefabriek. “Rond het festivalterrein komt een hek te staan met verschillende toegangspoorten,” legt Waverijn uit. “Met een geautomatiseerd systeem wordt precies bijgehouden wanneer er iemand binnenkomt en wanneer iemand het terrein verlaat. Dat is voor ons erg interessant om te weten hoeveel bezoekers er nu daadwerkelijk aanwezig zijn. Dan weten we precies of er genoeg beveiliging aanwezig is, genoeg barcapaciteit en ga zo maar door.”

Volgend jaar

Als het aan Robert Waverijn ligt is het zeker niet de laatste keer dat de Stichting Bruisend Zeeland het Bevrijdingsfestival organiseert. “Volgend jaar wordt tachtig jaar vrijheid gevierd. Dat wordt een extra grote editie van het festival. Daar hebben we dan ook een jaar de tijd voor om het festival voor te bereiden in plaats van vier maanden zoals dit jaar.” Waverijn schat in dat het ook eenvoudiger zal zijn om het festival voor een tweede keer te organiseren. “We hebben dit jaar veel tijd gestoken in het ontwikkelen van templates en technische tekeningen van het festivalterrein. Die kunnen we volgend jaar weer gebruiken. Het lijkt ons dat het volgend jaar makkelijker wordt qua organisatie omdat we nu al veel werk hebben verricht.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief