Afbeelding
Foto: Beeldbank Middelburg

Gemeenteraad van Middelburg doet vanavond aanbeveling voor nieuwe burgemeester

Door: Annemarie vdVreugde Algemeen

Middelburg - De gemeenteraad van Middelburg doet op dinsdag 7 mei 2024, op voorstel van de vertrouwenscommissie, een aanbeveling voor de benoeming van de nieuwe burgemeester van de gemeente Middelburg. Dit gebeurt tijdens een openbare raadsvergadering die om 21.00 uur start.

De gemeenteraad komt eerder die avond al bij elkaar tijdens een besloten raadsvergadering. In deze besloten vergadering brengt de vertrouwenscommissie verslag uit over de sollicitatieprocedure en vertelt wie wat hen betreft in aanmerking komt voor het burgemeestersambt in Middelburg. Daarna volgt er een geheime stemming over deze aanbeveling en daarmee bepaalt de gemeenteraad wie zij aanbeveelt als nieuwe burgemeester. De naam van deze kandidaat zal vervolgens bekend gemaakt worden in de aansluitende openbare raadsvergadering om 21.00 uur.

De openbare raadsvergadering is te volgen via een livestream of op de tribune van de raadzaal in het stadskantoor.

Verdere procedure
Als de kandidaat is voorgedragen door de gemeenteraad, voert de minister van Binnenlandse Zaken een uitgebreide screening uit. Zo doet veiligheidsdienst AIVD onderzoek en vindt er fiscaal onderzoek plaats. Als dit allemaal in orde is, komt het voorstel voor benoeming in de ministerraad. Dit gebeurt niet bij alle burgemeestersbenoemingen, maar omdat Middelburg een provinciehoofdstad is wel.

Hierna is de weg vrij voor de benoeming bij Koninklijk besluit en volgt een feestelijk moment: de beëdiging van de nieuwe burgemeester. De commissaris van de Koning beëdigt de nieuwe burgemeester namens Zijne Majesteit de Koning. Naar verwachting vindt dat eind augustus plaats.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief