Winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs 2023 Corine Nijenhuis met commissaris van de Koning en juryvoorzitter Han Polman.
Winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs 2023 Corine Nijenhuis met commissaris van de Koning en juryvoorzitter Han Polman. Foto: ZB Bibliotheek van Zeeland

Inschrijving Zeeuwse Boekenprijs opent op 15 mei 2024

Door: Annemarie vdVreugde Algemeen

MIDDELBURG - De Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) 2024 heeft dit jaar een paar belangrijke wijzigingen ten opzichte van eerdere edities. Zo is de jaarlijkse inschrijftermijn voor deelname een maand vervroegd (15 mei t/m 15 juni 2024), is er geen PZC Publieksprijs meer en is het prijzengeld verhoogd naar € 5000,-. Aanmelden gaat via de website van de ZB.

De Zeeuwse Boekenprijs is een grote Nederlandse boekenprijs die schrijvend Zeeland ook buiten de provincie onder de aandacht brengt. Juist daarom wordt dit jaar het prijzengeld verhoogd naar € 5000,-. Ook wordt voor de 22ste editie de inschrijftermijn vervroegd, zodat er meer tijd is voor publiciteit over de ingezonden boeken. Uit de boeken die voor de ZBP in aanmerking komen, maakt de jury een keuze uit de beste titels. Uiteindelijk wordt één boek gekozen dat naar het oordeel van de jury het meest waardevol is. Dit boek wordt bekroond met de ZBP 2024. 

Jury

De jury van 2024 bestaat uit voorzitter Han Polman (CvdK), Perry Moree (directeur ZB), Corine Nijenhuis (winnaar ZBP 2023), Angélique Duijndam (voorzitter Keti Koti Zeeland), Soan Lan Ie (natuurgids ‘Speuren met Soan’), Jan van Damme (cultureel journalist) en secretaris Marina Polderman.

Uitreiking Zeeuwse Boekenprijs

De winnaar van de ZBP wordt op dinsdagavond 5 november 2024 bekendgemaakt. Dat is tevens de aanvang van de Week van het Zeeuwse Boek. De Zeeuwse boekhandelaren kennen deze avond de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel toe. Dit kan bijvoorbeeld een Zeeuwse auteur of uitgever zijn. Het boek is op normale wijze in de boekhandel verkrijgbaar. Meer informatie volgt via dezb.nl/zeeuwseboekenprijs.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief