Het echtpaar Blommers heeft het in Zevenbergen prima naar de zin.
Het echtpaar Blommers heeft het in Zevenbergen prima naar de zin. Foto: Ties Steehouwer

Diamanten huwelijk voor echtpaar Blommers

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN - Bas Blommers en Jo van de Luijtgaarden waren donderdag liefst 60 jaar getrouwd. Het diamanten paar heeft vier kinderen, elf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

DOOR TIES STEEHOUWER

Het echtpaar woont de laatste dertien jaar in een van de aanleunwoningen van de Westhoek en daar hebben ze het prima naar hun zin. Jo daarover: "Ik heb er nog nooit spijt van gehad dat ik naar Zevenbergen ben verhuisd." Een opmerkelijke uitspraak omdat zij geboren en getogen is in het kerkdorp Noordhoek en Noordhoekers zijn voor zover bekend tamelijk honkvast. Bas is geboren in Klundert, maar deze plaats verliet hij al op zijn drieëntwintigste omdat hij trouwde met zijn grote liefde Jo van de Luijtgaarden. Toen hij haar tegenkwam op de vlasfabriek in Noordhoek was Jo gehuld in een blauwe overall en zaten haar haren verstopt onder een rode zakdoek. Zij was aan het werk voor haar vader, die ook in het vlas zat. "Ik heb alles in het vlas gedaan zoals plukken, roten, hekelen en zwingelen. En dat ging me allemaal nog goed af ook."

Eerste kus

Direct aan was het niet, maar toen ze elkaar weer tegenkwamen was er geen ontkomen meer aan. "We liepen te wandelen op de dijk toen begon het te onweren. Gauw schuilen onder de luifel van het café, waar we elkaar voor het eest een zoen gaven." Omdat Bas pas 19 was en Jo 17 moesten ze nog drie jaar wachten voordat ze in het huwelijk traden in de prachtige kerk van het dorp. Dat had toen nog heel wat voeten in aarde omdat Jo katholiek was en Bas niet. Maar gelukkig is dat allemaal goed gekomen. Het stel ging wonen in de noodwoningen aan de Groeneweg. "Ik raakte snel thuis in het dorp", vertelt Bas, "omdat ik ging voetballen bij VV Noordhoek."

Bruiloft

Van de bruiloft kunnen ze zich niet zoveel meer herinneren. "Wel dat het bij ons thuis was, dat het sober was en dat we soep aten", lacht Jo. Na hun huwelijk werden er al snel vier kinderen geboren zodat er verhuisd moest worden naar een twee onder een kapper in de Bisschop Hopmansstraat.

Bas werkte in de haven van Rotterdam en later in de bouw. "Ik heb nog aan de pijlers van de Haringvlietbrug gewerkt en dat was best gevaarlijk in het koude water." Na het harde werken reisde het stel met een bevriend echtpaar heel Europa door. Na hun verhuizing naar Zevenbergen zaten ze niet stil. Bas is de hele week druk met biljarten, darten en  jeu de boulen en Jo is gek op handwerken. Trots laat ze een zogenaamde pyjamatas zien geborduurd met schattige kabouters. "Ik ben nu aan het voorwerken omdat er weer twee achterkleinkinderen op stapel staan." Al bij binnenkomst van de Westhoek is te zien dat Bas groene vingers heeft. De kleurige begonia's die hij dagelijks verzorgt staan er schitterend bij.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief