Loek Bertel heeft een condoleanceregister voor zijn kraam geopend.
Loek Bertel heeft een condoleanceregister voor zijn kraam geopend. Foto: Tom Rietveld

Marktkooplieden protesteren op Zevenbergse markt

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - De gemoederen lopen hoog op bij de marktkooplieden, die geen voeding verkopen, maar non-food-artikelen. Door de coronaregels staan zij al maanden niet meer op de markt. Donderdag demonstreerden zij, omdat ze vrezen voor hun voortbestaan.

Marktkoopman in kleding Loek Bertel: “M’n spaarcentjes voor mijn pensioen gaan eraan. Met de compensatie vallen we buiten de boot. De voorraden blijven liggen.” Als protest zit hij aan een kraam met een condoleance register. Anja Kiesling (kleding) is het spuugzat en pikt het niet langer. Zij heeft bij de gemeente Moerdijk een demonstratie aangevraagd om op deze donderdagmarkt in Zevenbergen haar ongenoegen te ventileren. 

Samen met een handvol marktkooplui. Anja: “Ik sta 40 jaar op de markt, waarvan 20 jaar zelfstandig. Ik had een buffertje om m’n rekeningen op tijd te betalen. In december is die helemaal opgegaan aan kosten, die gewoon doorgaan. Nu is mijn bankrekening nul. Mijn nieuwe handel is aan het binnenkomen. Goddank hebben mijn leveranciers vertrouwen in me. Hé Anja jij mag gaan betalen, wanneer jij kunt betalen. Klanten zijn verbaasd: ‘Waarom mag jij niet hier staan, wat raar’. Het is veiliger op de markt met tussenpaden van 7 of 8 meter, dan in een supermarkt of bij een Kruidvat!”

In de buitenlucht

Ton McClean staat met schoonmaakmiddelen en stofzuiger onderdelen op de markt. Als er iets cruciaal is, zijn het Dettol en stofzuigerzakken. Bas de Graaf (badmode en lingerie) vult aan: “We staan altijd in de buitenlucht. Al jarenlang. Onze weerstand is enorm goed. Voor de consument op de markt is het zeer veilig. Geen besmettingen. Supermarkten lopen vol. 

Vorig jaar na de eerste lockdown hebben we de markt al verbreed en vergroot. Toch is nonfood weer buitenspel gezet. Net als vorig jaar”. Anja vervolgt: “Met die hele erge kou dan is thermo-ondergoed of een ribbroek toch ook een eerste levensbehoefte”. Bas de Graaf vult aan: “Ook een BH is essentieel. Nu gaan ze die kopen op het internet en misschien blijven ze daar dan wel hangen. Het Click- en Collect systeem mag op de markt niet”. Wethouder Danny Dingemans van Economische Zaken komt op de markt de ondernemers een hart onder de riem steken. Hij staat met gebonden handen, maar begrijpt de wanhoop van de ondernemers heel goed.

Set aan maatregelen

Dingemans: “Het systeem is een dijk met een hele set aan maatregelen op rijksniveau. Een aantal voorzieningen open houden, die in de voedselketen zitten dat is nu het beleid en daarvan kun je nooit zeggen dat deze ene maatregel echt het verschil maakt. Dat is het lastige in deze situatie bij al die losse stukjes. Je hebt ‘het totaal’ nodig, met maatregelen, die een groter of kleiner effect hebben. Non-food op de markt. zal het grote verschil met de besmettingsgraad niet maken. Het enige wat we kunnen doen is een voortdurende lobby bij het landelijke veiligheidsberaad: Kijk wat er gebeurt en zorg voor meer ruimte. Ik ben het ermee eens, dat je non-food veilig naar de markt terug kan brengen zonder dat dit een groot besmettingsprobleem oplevert. Op basis van rationele argumenten ben ik wel iets hoopvoller, dat er beweging in kan komen. Het is een Quick Win, maar het is lastig te zeggen hoe snel”.

Wethouder Dingemans (l) bezoekt de demonstranten.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief