Arie en Marten in de volkstuin aan de Priorindreef.
Arie en Marten in de volkstuin aan de Priorindreef. Foto: Monique Jansen

Senioren richten eigen buurt op in Willemstad: Gemeente reserveert stuk Priorindreef

Door: Monique Jansen Algemeen

WILLEMSTAD - De realisatie van de Willemshof, een woonhof voor senioren in Willemstad komt dichterbij. De gemeente Moerdijk heeft het volkstuinencomplex aan de Priorindreef voor dit project gereserveerd. “Daar zijn we erg blij mee, het is een locatie die erg geschikt is voor dit doel”, vinden Marten Meijer en Arie van der Giesen, leden van het projectteam. De belangstelling voor een woning in de Willemshof is groot. Marten en Arie tonen een lijst met maar liefst negentig gegadigden, waarvan 95 procent uit Willemstad komt.

In Willemstad zijn bijna geen seniorenwoningen. “We hebben in Willemstad steunpunt In de Veste. Deze woningen waren vroeger voor ouderen bedoeld”, vertelt Marten. De criteria om te wonen voor In de Veste zijn de afgelopen jaren verscherpt. Deze sociale huurwoningen kun je alleen huren als je onder een bepaalde inkomensgrens zit. 

Veel senioren zitten daar net boven en komen niet in aanmerking. Seniorenwoning in de vrije sector zijn er bijna niet. Senioren blijven daardoor vaak in hun eigen woning zitten of verhuizen noodgedwongen naar een andere kern. Arie heeft namens de projectgroep geïnventariseerd naar welke soort woningen vraag is. 

“De overgrote meerderheid blijkt geïnteresseerd in een kleine koopwoning. Een kleinere vraag is er naar grotere koopwoningen en middeldure huurwoningen. Voor sociale huur was bijna geen interesse.” Met deze gegevens in de hand gingen de initiatiefnemers verder aan de slag. Gesprekken met vrijwillige deskundigen uit Willemstad, de gemeente Moerdijk, woningcorporatie Woonkwartier en zorgstichting Surplus volgden. Het plan kreeg steeds meer vorm. Nu er een locatie beschikbaar is, volgen in juni twee informatiemiddagen. “We hopen dat in Gebouw Irene te kunnen doen. Uiteraard kijken we of dat mogelijk is”, benadrukt Arie.

Oprichting CPO

De volgende stap is de oprichting van een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Geïnteresseerden kunnen lid worden van het CPO en betalen dan een bijdrage. Ook kunnen ze meepraten over de bouw van de woningen aan de Priorindreef. “Het is ook de bedoeling dat leden zelf taken oppakken, zodat we echt gezamenlijk werken aan dit project”, geeft Marten aan. Als het CPO eenmaal een feit is, kan een procesbegeleider worden aangesteld. Die begeleidt de leden met praktische zaken, zoals het voeren van onderhandelingen, het selecteren van een architect en het regelen van financiële en juridische aspecten.

Marten en Arie hopen dat de schop in 2023 de grond in kan. Dan zouden ze een jaar later kunnen verhuizen naar het Willemshof. Ze kiezen er bewust voor om alleen 50-plussers toe te laten tot het project: “Juist, omdat er voor deze doelgroep weinig is in Willemstad. We zouden ook graag zien dat de woningen na een verhuizing opnieuw naar een senior uit Willemstad gaan, bijvoorbeeld naar mensen die op de lijst staan.” 

De twee roemen ook de Willemstadse saamhorigheid. Ze verwachten dan ook dat de toekomstige bewoners een oogje op elkaar houden en mogelijk een helpende hand uitsteken: “Maar dat gebeurt nu ook al, veel mensen kennen elkaar al natuurlijk.”

Samenwerking

De twee zijn blij met de medewerking van de verschillende partijen: “We zijn nog geen jaar bezig en nu ligt er al een locatie. We krijgen ook volop hulp van Woonkwartier en de gemeente Moerdijk. De contacten zijn heel goed. Als we de Willemshof in vier jaar tijd kunnen realiseren, is dat echt snel. Normaal ben je met een CPO toch zeker meer dan vijf jaar bezig!”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief