Wie mogen de heren verrassen?
Wie mogen de heren verrassen? Foto: Tom Rietveld

Stichting Sint in Moerdijk bezorgt minimagezinnen en zieke kinderen sinterklaascadeaus

Door: Tom Rietveld Algemeen

MOERDIJK- Alweer 5 jaar stoppen vier heren (en veel vrijwilligers) hun tijd en energie in het verrassen van kinderen op sinterklaasavond door zich te vermommen als hulp Sinterklazen en hulp Pieten.

Jack van Dorst: “Half oktober in 2016 klopte Miriam Krijnen bij mij aan met een speciaal verzoek. Zij is voorzitter van de stichting ‘Daar wordt aan de deur geklopt’ in Halderberge en vraagt me of ik in de Gemeente Moerdijk het initiatief wil nemen om een echte Sinterklaaspakjesavond te organiseren. Voor kinderen uit Moerdijkse gezinnen, die het financieel wat minder hebben. Mooi idee, maar zes weken voor Sinterklaas, hoe pakken we dat aan? Er moet geld komen en er zijn ‘handjes’ nodig. Aangeklopt bij een aantal mensen in de buurt om cadeaus aan te kopen in te pakken en te bezorgen”. 

Echt pakjesavond 

“Dan moet het ook een echte pakjesavond worden. Niet alleen cadeautjes, maar ook om de kinderen op een leuke manier de traditie van Sinterklaas in Nederland te laten ervaren. Dus ook pepernoten en boterletters en een (echte) Sinterklaas en Piet, zoals wij dat ook als kind ervaren hebben”.  “We hebben hard aangepakt en ingepakt. Het is gelukt en het was zo’n succes dat we dit het jaar daarop nog professioneler hebben aangepakt.”

“Om de continuïteit te waarborgen is er op 4 augustus 2017 een Stichting opgezet en is er een bestuur samengesteld. Om zekerheid te geven aan de bedrijven en particulieren, die willen sponsoren hebben we de Stichting Sint in Moerdijk opgezet. Dat bestuur was snel gevonden. Een broer van mij en vrienden van vrienden, die als ze A zeggen ook de rest van het alfabet mee doen”. Een hecht team: Jack van Dorst (voorzitter); Jan Verdaas (penningmeester); Kees van Dorst (secretaris); Wiggert Joosten (bestuurslid). 

Jack vervolgt: “Dat doen we inmiddels alweer vijf jaar en dat loopt als een machine. In de praktijk komt dat erop neer dat wij gedurende het jaar diverse bedrijven en particulieren vragen om onze stichting financieel te sponseren. Zo trachten wij om voldoende middelen bij elkaar te krijgen om nieuwe cadeaus (speelgoed) te kunnen kopen. Ook zijn er sponsors die ons voorzien van snoep, strooigoed en banketstaven of andere fysieke benodigdheden, zoals verpakkingsmateriaal en jute sinterklaaszakken. Wij hebben twee vrijwilligers die optreden als Sinterklaas, bijgestaan door een aantal Pieten. Deze Pieten worden geleverd door de PietenChaos, die ons belangeloos steunt. Inmiddels worden jaarlijks vele tientallen kinderen van bijvoorbeeld voedselbankgezinnen door Sint en Piet bezocht.”

Het juiste cadeautje

“We laten ons adviseren door een kinderpsycholoog om tot een juiste cadeaukeuze te komen en houden inmiddels een databank bij, zodat de kinderen die al eens een cadeau gehad hebben niet weer hetzelfde of een soortgelijk cadeau krijgen. De reacties zijn elk jaar weer hartverwarmend! Heel veel ouders zijn dankbaar en genieten van de blije gezichten van hun kinderen, die ze vaak zelf weinig of niets kunnen geven!”

Dit jaar wil de Stichting Sint in Moerdijk ook een verrassing bezorgen aan de kinderen, die rond de sinterklaastijd ernstig ziek zijn en/of in het ziekenhuis liggen of langdurig gehandicapt zijn. Laat het Sint weten: sintinmoerdijk@gmail.comBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief