Kees en Jacobine.
Kees en Jacobine.

Van Langeweg naar Saudi-Arabië: Kees en Jacobine doen mee aan Dakar Classic

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

LANGEWEG – Racen met een oude Citroen CX aan de Dakar Classic in Saoedi-Arabië. Je moet het maar durven! Nu de autosport in Nederland door het huidige wereldkampioenschap van Max Verstappen op zijn top is, vinden wereldreizigers Kees (58) en Jacobine (52) Kamp-Noordsij het des te leuker om hun verhaal te delen over hun Afrika-auto avonturen, in Langeweg aan de keukentafel.

Na het behalen van zijn rijbewijs had Kees meteen al iets speciaals met oude Franse auto’s. Al vroeg trokken de verpleegkundige en elektrotechnisch ingenieur, die elkaar in Rotterdam ontmoetten, door Afrika met een Peugeot 504. Een lange huwelijksreis door Afrika en Azië volgde, daarna kregen zij 3 kinderen. Nadat Kees een oude brandweerwagen omgebouwd had tot camper, trokken zij met hun kroost van toen 5, 7 en 9 jaar wederom een aantal jaar door Afrika. De kinderen kregen al reizend “thuis” onderwijs via de wereldschool. “Dat ging toen vrij gemakkelijk, totdat Laura Dekkers het zeilmeisje in het nieuws kwam”, zegt Jacobine.

Hard werken

“Het was een prachtige ervaring maar ook gewoon hard werken tijdens het reizen. Er moest regelmaat en ritme, veiligheid, voedsel en natuurlijk onderwijs voor de kinderen zijn. We zijn wel door 32 Afrikaanse landen gereisd. In de Sahara zagen we weleens een Dakarteam aan het oefenen. Ze scheurden ons dan keihard voorbij, en wij zeiden dan tegen elkaar: “Ze vergeten ervan te genieten, zo snel gaan ze”, vertelt Jacobine

Oldtimer

“Ik heb vroeger veel Citroen CX gereden en deze heb ik een jaar of tien geleden gekregen van mensen die er geen ruimte meer voor hadden en al heel lang niet meer in gereden hadden. Nadat we hem als trouwauto hebben gebruikt in Duitsland bij de broer van Jacobine heb ik er een nog een tijdje in gereden maar hij werd te slecht, op een gegeven moment hadden we gewoon natte voeten, zo lek was die auto’’ vertelt Kees.

‘’Voor een amateurrally in Afrika heb ik ‘m jaren later opgeknapt en met een rollertje geverfd in de rood, wit -zwart, de originele kleuren van de Citroen CX-en die in 1981 meededen aan de Parijs Dakar. Na deze rally zijn we met de auto onze dochter Janne gaan opzoeken die voor haar pabo stage als juf naar Ghana ging. Overal waar we kwamen, hadden we veel bekijks met onze “Sportscar”. We hebben met onze oldtimer door heel West Afrika gereden’’ zegt Kees trots.

Nadat ze begin dit jaar op TV beelden zagen van de eerste Dakar Classic, is het idee ontstaan om ook mee te doen. De Dakar Classic is een nieuwe categorie in de zwaarste woestijnrally ter wereld. Het gaat hierbij niet om snelheid maar om regelmatigheid en navigatie. De CX moest opnieuw helemaal worden opgeknapt en aangepast om aan alle eisen van de organisatie te voldoen. ‘’Het zal heel zwaar worden voor onze tweewiel aangedreven auto, met veel hitte, stof, zand en stenen’’.

CX Rally Team en goed doel

Kees en Jacobine rijden mee onder de naam het CX Rally Team met nummer 718 op de auto. Na de kerst vertrekt het tweetal naar Saoedi Arabië hun Citroen CX achterna, want die is al eind november verscheept vanaf Marseille.

Zij hangen ook een goed doel aan hun trip en dat is natuurlijk een Afrikaanse bestemming: Senegal, de vroegere finishplaats Parijs Dakar rally. Het goede doel is “Bright Future for Children”, een mooi, bewezen succesvol en eerlijk scholenbouw project, gerund door kennissen uit Terheijden. ‘’We hebben inmiddels al een heel mooi bedrag opgehaald maar ons sponsordoel is nog niet bereikt. Voor meer informatie en sponsormogelijkheden zie onze website www.cxafrica.weebly.com of Facebook’’ voegt Kees nog toe.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief