Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Archief de Bode

Gemeenteraad zet vol in op versnelling woningbouw

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

ZEVENBERGEN - Op 3 februari besloot de gemeenteraad unaniem dat de gemeente voortvarend aan de slag kan met de versnelling van woningbouw in alle kernen van de gemeente. Door het besluit van de raad kan de gemeente opschalen van de bouw van zo’n 80-100 woningen per jaar naar gemiddeld meer dan 200 woningen per jaar. Ook stemde de raad in met het onderzoeken van de haalbaarheid van het project Zevenbergen Oost. Met een motie vroeg de raad speciale aandacht voor woningbouw in de kleine kernen.


Om tegemoet te komen aan de vraag naar woningen worden de komende jaren verspreid over de hele gemeente nieuwe woningen gebouwd. De gemeente wil meer en sneller woningen bouwen in alle kernen van de gemeente. Van zo’n 80-100 woningen per jaar naar gemiddeld meer dan 200 woningen per jaar. Daar moet de organisatie voor zijn toegerust.

Donderdagavond stemde de raad in met het voorstel van het college om budget beschikbaar te stellen voor:

?        Het vergroten van capaciteit voor de lopende woningbouwprojecten.

?        Drie extra woningbouwprojecten (Haakonstraat-Moerdijk, ZNS terrein-Fijnaart en IJshof-Zevenbergen).

?        Het onderzoeken van de haalbaarheid van het project Zevenbergen Oost.

De raad vroeg met een motie speciale aandacht voor woningbouw in de kleine kernen. Verantwoordelijk wethouders Brummans en Dingemans zijn blij met het besluit van de raad. Danny Dingemans: “De instemming van de raad betekent dat we vol gas verder kunnen met de uitwerking van de plannen. Dat is goed nieuws voor de hele gemeente.” Désirée Brummans: ”De raad stelt namelijk niet alleen budget beschikbaar voor Zevenbergen Oost maar ook voor het uitbreiden van de personele capaciteit voor lopende woningbouwprojecten in de hele gemeente én drie nieuwe projecten (ZNS terrein Fijnaart, Koning Haakonstraat in Moerdijk en IJshof Zevenbergen).”


Onderzoek Zevenbergen Oost
In Zevenbergen Oost wil de gemeente zo’n 1.000 woningen realiseren. Het onderzoeken van de haalbaarheid van het project Zevenbergen Oost gaat om de financiële haalbaarheid, onder andere vanwege de aanleg van een spoortunnel. Ook zullen er in komende periode diverse onderzoeken worden gedaan naar bijvoorbeeld, flora en fauna en stikstof, maar ook archeologisch onderzoek. Eind van dit jaar moet er een stedenbouwkundig plan liggen. De gemeenteraad zal begin 2023 besluiten over de haalbaarheid van het project, daarna zal nog een planologisch procedure (bestemmingsplan) moeten worden doorlopen. Het is de bedoeling om eind 2024 te starten met de eerste werkzaamheden voor de bouw van de nieuwe wijk.


Meer info: www.moerdijk.nl/zevenbergenoostBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief