Archieffoto de Bode
Archieffoto de Bode

Willemstadse doorkomst Roparun grijpt naast subsidie door onzekerheid corona

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

WILLEMSTAD - De doorkomst van de Roparun in Willemstad was al enkele jaren een vroeg maar bekend feestje op pinkstermaandag. De stichting die de festiviteiten in Willemstad organiseert was lang in onzekerheid over het doorgaan van de estafetteloop en kon daarom pas laat beginnen met het plannen van de activiteiten. De stichting deed een aanvraag voor subsidie maar die kwam volgens de gemeente veel te laat. Daarom zit de stichting nu met een financiële strop. 

“Hoewel we al wel offertes hadden opgevraagd, bijvoorbeeld voor toiletvoorzieningen, wisten we eigenlijk pas heel laat of de Roparun door zou gaan,” vertelt Kees Smit van de Stichting Doorkomst Roparun Willemstad. “De vraag was niet alleen of de Roparun door zou gaan maar we wisten ook niet wat de route zou zijn. Wij hebben daarom besloten enkele offertes aan te vragen en met de vergunning en de subsidie te wachten, want je kunt geen subsidie aanvragen zonder een bedrag te noemen.”

De aanvraag van een vergunning en de aanvraag van een subsidie lopen via andere lijnen bij de gemeente. De aanvraag voor subsidie verzond de stichting op 9 mei terwijl de doorkomst op 6 juni was. “De vergunning kregen we twee dagen van te voren. Van de subsidie hadden we verwacht dat we die na 8 weken met terugwerkende kracht zouden krijgen. Maar die werd afgewezen. Ik had nog wel een verzoek tot telefonisch contact in de aanvraag gedaan,” zegt Smit. De stichting deed een subsidieaanvraag van 3000, de helft van de begroting. “We hadden van de vorige edities nog ongeveer duizend euro over, daar betalen we dan de vaste lasten van zoals bijvoorbeeld de bankrekening. Nu hebben we een tekort van 2000 euro.” 

Smit maakte bezwaar tegen de afwijzing maar dit is ongegrond verklaard. “Ik moet zeggen dat wij als vrijwilligers vooral bezig waren met het organiseren van de doorkomst. Het viel rauw op m’n dak toen ik hoorde dat ook het bezwaar werd afgewezen. De kosten voor de doorkomst zijn door het bestuur voorgeschoten.” De gemeente laat weten dat de subsidie ook vooraf aangevraagd had kunnen worden. Mocht de Roparun dan toch niet doorgaan dan had het ontvangen bedrag terugbetaald kunnen worden. Het telefonisch verzoek tot contact stond inderdaad in de aanvraag, maar de gemeente zegt dat de stichting ‘helaas niet is gebeld’. Smit heeft nu een brief geschreven aan de fracties in de gemeenteraad en hoopt dat er via de politiek aandacht komt voor de zaak. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief