Afbeelding
Foto: Shell Moerdijk

Shell Moerdijk sloopt oud kantoor om plaats te maken voor nieuwe fabriek

Door: Charlotte Sijbers Algemeen

MOERDIJK - Shell Moerdijk kondigde eerder dit jaar aan miljarden te gaan investeren om de Co2-uitstoot terug te brengen naar nul. Een nieuwe fabriek is onderdeel van de plannen, maar hiervoor moest eerst de oude fabriek gesloopt worden. Deze week is de sloop van het 50 jaar oude kantoor afgerond en kan begonnen worden met de bouw van de nieuwe fabriek: een pyrolyse-olie-upgrader.

Shell Chemicals Park Moerdijk, zoals de officiële benaming luidt, kondigde meerdere investeringen aan om de energietransitie te versnellen. Het bedrijf wil over 10 jaar een netto Co2-uitstoot van nul hebben. Daarnaast investeert het bedrijf in circulariteit. Dat wil zeggen dat het oude, gebruikte materialen opnieuw wil gebruiken voor hun producten. Om dat te bewerkstelligen wordt in 2024 een nieuwe fabriek geopend. De fabriek zal plastic afval omzetten in nieuwe chemische grondstoffen voor de fabrieken op het Shell Park in Moerdijk. Om de nieuwe fabriek te kunnen bouwen moest eerst het oude kantoor gesloopt worden. De sloop is afgelopen week afgerond zodat begonnen kan worden aan de bouw van een pyrolyse-olie-upgrader.

Waterstof

Het bedrijf werkt ook aan plannen voor de bouw van een installatie die waterstof produceert uit restgassen die vrijkomen bij andere productieprocessen op het park. Shell kan deze waterstof gebruiken om de industriële fornuizen te verwarmen. De CO2 die vrijkomt bij het maken van waterstof kan worden afgevangen en opgeslagen in oude gasvelden onder de zeebodem.

“Shell Chemicals Park Moerdijk wil de energietransitie versnellen, koploper zijn in de transformatie van de Nederlandse chemische industrie en groeien door meer circulaire, koolstofarme producten te maken voor haar klanten en de maatschappij”, zegt Richard Zwinkels, General Manager van Shell Chemicals Park Moerdijk.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief