Herdenking Watersnoodramp, Heijningen
Herdenking Watersnoodramp, Heijningen Foto: Yvonne Vermeulen

Moerdijk herdenkt Watersnoodramp ingetogen

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

HEIJNINGEN - In Heijningen werd woensdagmiddag de Watersnoodramp herdacht. De herdenking vond plaats in het Pestalozzihuis, het buurthuis dat na de Ramp door een liefdadigheidsinstelling aan de gemeenschap geschonken werd. De zeventigste herdenking is ingetogen. 

De herdenking begon met beelden van het polygoonjournaal. Daarna speelt Drumfanfare Showband Heijningen ‘First of February’ van Wilco Bos, Bos is oud-inwoner van Heijningen. In de gemeente Moerdijk zijn 103 mensen overleden, 99 inwoners en 3 militairen die na de ramp kwamen helpen. Binnen is duidelijk de wind die om het Pestalozzihuis waait te horen, buiten houden militairen de wacht. 

Burgemeester Aart-Jan Moerkerke vertelt in een toespraak dat hij merkt dat het voor veel mensen nog steeds lastig is om over de ramp te praten. “Als ik bij huwelijksjubilea ben, dan praten mensen wel over de oorlog, maar niet over de Watersnoodramp. Het verlies en de pijn is voor mensen echt te veel. Maar we moeten blijven herdenken, u heeft dierbaren verloren, dat blijft generaties lang tellen.” 

“Vandaag staan we stil, morgen werken we verder aan waterveiligheid,” dat zegt loco-dijkgraaf Niels Mureau van Waterschap Brabantse Delta. “Vorig jaar werden we nog verrast met regen in België en Nederland, ook toen kwam het water onverwacht. We blijven investeren in dijken, ook in de gemeente Moerdijk.” 

Iedere spreker benadrukt deze middag de risico’s van klimaatverandering en dat het water zomaar weer kan komen. Chiem de Vos, voorzitter van de Stichting Watersnoodherdenking Moerdijk draagt twee zelfgeschreven gedichten voor. Hij vertelt hoe hij als kind huis en haard verloor. Het duurde lang voordat het gezin weer een eigen woning had. Kinderen van basisschool ‘t Kompas zongen het lied ‘Watermensen’ van de 3J’s en juf Carolien van Laarhoven leest gedragen alle namen van mensen die in de gemeente Moerdijk overleden zijn. 

Aansluitend werden bij het monument aan de Hoge Heijningsedijk bloemen en kransen gelegd. De plechtigheid werd afgesloten met een defilé rond het monument.

Herdenking Watersnoodramp, Heijningen
Herdenking Watersnoodramp, Heijningen
Herdenking Watersnoodramp, Heijningen
Herdenking Watersnoodramp, Heijningen
Herdenking Watersnoodramp, Heijningen
Herdenking Watersnoodramp, Heijningen


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief