Afbeelding
Foto: Menno Ebbes

Vesting Willemstad wacht voorlopig op glasvezel

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

WILLEMSTAD - In de gehele gemeente Moerdijk legt E-fiber glasvezel aan, sommige kernen en wijken zijn inmiddels zelfs al aangesloten. Maar wie in de vesting van Willemstad woont komt van een koude kermis thuis. De aanleg van glasvezel staat namelijk nog niet op de planning en via de website van E-Fiber krijg je zelfs een melding dat Willemstad helemaal niet op de planning staat. 

Dit is opmerkelijk aangezien op de pagina van de gemeente Moerdijk duidelijk vermeld staat dat E-fiber in alle dorpen, steden én het buitengebied glasvezel aanlegt. Navraag bij E-fiber levert de volgende reactie op: “Willemstad is een historisch centrum waar de gemeente alleen de aanleg toestaat in combinatie met andere werkzaamheden zodat de overlast tot een minimum beperkt wordt. Daar zijn gesprekken over met de gemeente en de winkeliers, maar nog niets concreets. “

Een woordvoerder van de gemeente Moerdijk geeft in een reactie aan: “Er zijn meerdere netbeheerders en nutsbedrijven die aangegeven hebben dat ze aan de slag willen in Willemstad. Dat is in een historische vesting veel ingewikkelder dan in een gemiddelde stad. Het is daarom geen optie om langere tijd – of meerdere malen in een relatief korte tijd – grootschalige werkzaamheden uit te voeren, wat het geval zou zijn als de netbeheerders afzonderlijk van elkaar aan de slag gaan. Als gemeente hebben we hen gevraagd om een gezamenlijk plan van aanpak te maken.” Dit plan is er nog niet en de gemeente weet ook niet wanneer zij dat plan kunnen verwachten. 

Volgens de website van E-fiber zijn inmiddels Zevenbergen, Zevenbergschen Hoek, Noordhoek, Standdaarbuiten en Moerdijk aangesloten op glasvezel. Nieuwemolen, Helwijk en Klundert staan dit jaar nog op de planning. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief