Afbeelding
Foto: Gemeente Halderberge

Even niet over de fietsbrug: Lamgatse brug wordt vernieuwd

Door: Amy Klaverveld Algemeen

ZEVENBERGEN - De fietsbrug tussen Hoeven en Zevenbergen gaat volledig vernieuwd worden. In februari staat de sloop en herbouw van de Lamgatse brug op de planning. Naar verwachting gaan de werkzaamheden zo’n zeven weken duren.

Het gaat een bijzonder project worden. De nieuwe brug zal voor tachtig procent van gerecycled materiaal worden gemaakt en het hout dat van de oude brug gesloopt wordt, zal worden gebruikt voor de steigers in de haven van Oudenbosch. “Wethouder Jack van Dorst, die in de gemeente Moerdijk onder meer over infrastructuur gaat: “Moerdijk heeft de afgelopen vijf jaar een mooie inhaalslag gemaakt met het onderhoud aan wegen en bruggen. In goede samenwerking met Halderberge hebben we onlangs de Markbrug op een innovatieve wijze gerenoveerd. Ik ben blij dat we opnieuw onze kennis en kracht bundelen voor de vlotte en duurzame vervanging van de Lamgatsebrug.”

Bruisende plaats

De Lamgatse brug, voor velen beter bekend als de fietsbrug, moet worden vervangen omdat er in huidige brug houtrot geconstateerd is. Inmiddels is het project aanbesteed en wordt er gewerkt aan een voorlopig ontwerp. Wethouder Melisse van de gemeente Halderberge wil vooral dat het iconische aan de brug behouden blijft. “Het karakteristieke van de huidige brug komt terug in het ontwerp,” aldus de wethouder. “We praten over een nieuwe brug op een iconische plek. Voor velen is het bijvoorbeeld makkelijker om op de fiets naar Zevenbergen te gaan dan met de auto. En je ziet echt dat daar een bruisende plek begint te komen, met de nieuwe horecagelegenheid en een standplaats voor een ijscoboer.”

Planning en kosten

Het is de bedoeling dat de fietsbrug in februari op de schop gaat. In totaal zal dit ongeveer vijftig dagen duren. Het breken en opbouwen duurt zelf niet zo lang, voornamelijk het uitharden van het beton duurt even, ongeveer 26 dagen. Met deze planning moet de brug weer open zijn voor het fietsseizoen begint. De kosten voor het gehele project worden geschat op ruim 1,6 miljoen, gedeeld door Halderberge en Moerdijk. Halderberge neemt nét iets meer voor haar rekening, namelijk 895.000 euro. Daar mag de gemeente dan wél het oude hout voor gebruiken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief