Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

Basisschool Het Kompas kijkt na overname weer positief naar de toekomst

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

HEIJNINGEN - Een feestelijke middag afgelopen vrijdag in Heijningen. Basisschool Het Kompas kan weer vooruit nu de school sinds 1 januari niet meer onder Stichting de Waarden valt maar onder Abbo Kindcentra. Dat is fijn voor ouders, kinderen en leraren. Maar zeker ook voor de leefbaarheid in het dorp. 

Op de school zitten nu 33 leerlingen, verdeeld over twee units. Juf Caroline van Laarhoven geeft les aan unit 2, dat is groep 4 tot en met 8. “In het verleden zijn we niet altijd positief in het nieuws geweest en leek de school te moeten sluiten. Totdat Abbo in beeld kwam. Hier zijn in totaal acht scholen bij aangesloten die allemaal door ouders zijn opgericht. In geval van Het Kompas zijn vooral de ouders opzoek gegaan naar een nieuwe stichting. Ook Stichting de Waarden is opzoek geweest, maar zij hebben niemand gevonden. Het is een lang traject geweest, maar gelukkig hebben ouders het vertrouwen gehouden in onze school. Natuurlijk zijn er kinderen niet gestart op Het Kompas vanwege de onzekerheid. Dat is ontzettend jammer, maar gelukkig zijn er nu weer ouders die interesse tonen in onze school,” vertelt Caroline.

Bij de opening zijn natuurlijk een aantal officiële praatjes. Ouders, actiegroep, MR en Abbo worden bedankt voor hun inzet. Want als de ouders niet zo hadden doorgezet was Abbo nooit in beeld gekomen. “We hebben hier voor de kinderen echt iets te bieden,” vertelt Conny van Loenhout namens Abbo. “We willen hier een kindcentrum van maken en onderzoeken of er ook behoefte is aan voor- of naschoolse opvang. We geloven er echt in.” Ook wil hij investeren in het schoolgebouw, wederom in overleg met de ouders. 

Namens de MR neemt onder andere Annemiek het woord, haar dochter zit op Het Kompas. “De afgelopen 3 jaar waren heel intensief. Soms hadden we de strijdlust verloren, maar sinds 1,5 jaar is alles anders. Onze kinderen kunnen naar een onwijs fijne school blijven gaan.” En dat sluit aan bij wat juf Caroline vertelt. “We zijn een kleinschalige school en werken in units. Dat is onderwijs waarbij je van en met elkaar leert, omdat je met meerdere leerjaren samen zit. Wij zijn heel positief over deze vorm van onderwijs en we hopen dat die positiviteit zich als een olievlek verspreidt en meer ouders en kinderen naar onze school trekt.”

Op papier verandert niet alleen de stichting, maar ook de vorm van bijzonder onderwijs. Onder De Waarden was Het Kompas een CBS, dat wordt algemeen bijzonder onderwijs. “We konden toch al niet naar een kerk, die is er niet in Heijningen. Maar we blijven carnaval, Pasen en Kerst vieren. En als een kind communie doet, dan besteden we daar natuurlijk ook aandacht aan. Ook deze verandering in overleg met de ouders gegaan,” zegt Caroline.

Na de officiële praatjes en bedankjes begint het feest ook voor de kinderen. Een nieuwe vlaggenmast wordt overeind gezet, bellenblazen en confettikanonnen komen tevoorschijn. Daarna overhandigd Conny van Laarhoven namens Abbo ook een nieuw bord voor de school. Via een rode loper mogen kinderen en ouders naar binnen om te proosten. ‘s Middags gaat het feest nog verder voor de kinderen: er zijn frietjes en er is een verrassingsoptreden van Chef Soldaat.[n]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief