Afbeelding
Foto: Angelique van de Reijt

Klundert geniet van ijsbaan: ‘Het waren twee fantastische dagen’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

KLUNDERT - Het was even spannend vorige week: kunnen we weer schaatsen? Maar vooral ook: hoeveel dagen? De ijsclub in Klundert bouwde baan op, waarna er tweedagen enthousiast geschaatst kon worden. Tako de Kuiper(56) is geboren in Molenaarsgraaf (waar de Molenschaatstochten zijn) en in 2022 verhuisd naar de Schanspoort in Klundert. Samen met voorzitter Martin Breuer, heeft het nieuwe bestuurslid, vrijdag meteen actie ondernomen om de ijsbaan op te gaan spuiten. 

“Zo goed, dat we snel gehandeld hebben. We hadden geen uur later moeten starten, want dan waren we precies te laat geweest, zoals veel andere ijsclubs in de omgeving,” zegt Tako. Hij zwiert en zwaait op zijn noren met zijn vriendin over de ijsbaan aan de Vestkant. Met een brede glimlach, zichtbaar trots op “onze” ijsbaan. 

“Zo bijzonder wat er hier gebeurd, facebook, het weer en de krant helpen goed mee aan de publiciteit. Alle inwoners van Klundert komen rondjes wandelen over de wallen om alles in de gaten te houden en te bewaken, zodat de jeugd het baantje een paar dagen met rust laat.( Vooral jongentjes van 10-13 jaar die met stenen en stokken proberen het ijs kapot te maken.) Ook ik stapte vroeger in mijn schaatsrijke woonomgeving in de ochtend, met mijn schaatsen, op het ijs. Mijn moeder zei dan : “Je komt maar weer naar huis als je honger krijgt !”Heel Klundert had hier 2 volle dagen gratisch schaatspret. Woensdag en donderdag van 09.00-22.00 Gelukkig hebben we ook onze verlichting nog opgehangen, zodat er tot ‘s avonds laat geschaatst en gehockeyd is door onze 800 leden en heel veel meer mensen uit Klundert en omgeving.” De laatste avond was er zelfs een vuurshow en muziek.

Tekst gaat verder onder de foto


Tako de Kuiper - Foto: Angelique van de Reijt

“Schaatskoorts, zodra het gaat vriezen, zoek ik mijn schaatsen op! Dit is zóóoo mooi,” zegt de 81 jarige schaatsfanaat uit de Moye Keene, zittend op zijn kleedje op de schuine kant van de Klundertse wallen rondom de prachtig opgespoten ijsbaan, bindt hij zijn oude zwarte hoge noren onder.

“Een beetje wiebelig ben ik altijd wel in het begin, hoor!” Na een rustig rondje op zijn noren over de schaatsbaan, zegt ie, dat het best goed en mooi glad ijs is. “Fantastisch dat ik dit jaar op mijn leeftijd weer op de ijzers sta! Misschien ben ik inmiddels wel het langste, oudste, nog actief schaatsende lid van deze Klundertse ijsclub?”, denkt hij hardop.

“Er zitten wel wat kleine wakjes in het ijs, maar dat hoort er natuurlijk bij. Ik ga elke maandag bij de Reddingsbrigade in zwembad de Niervaert zwemmen, dus mocht ik in het wak terecht komen, dan red ik het wel !,” grapt hij. “Haha, mijn grijze geiten wollen sokken zullen hooguit nat worden in dat wak, want de ijsclub heeft maar een heel klein laagje water over het grasveld aan de Vestkant gespoten. Ik vind het wel heel jammer dat mijn kleinzoon niet kan genieten van deze schaatspret. Hij is op dit moment in Australië, waar het nu hartje zomer is. Terwijl hij zijn rondjes schaatst: “Het is altijd elke keer weer spannend, maar ik blijf het gewoon proberen, ik heb nu een goede valhelm op, want tussen al die krabbelende, vallende, hockeyende jeugd, is dat wel veiliger!”

Tekst gaat verder onder de foto


Ook 80+’ers genieten van het ijs - Foto: Angelique van de Reijt

De familie Dalemans is altijd als eerste op het ijs te vinden, zodra sein “veilig ijs” is gegeven door de ijsclub. “Dan ga ik altijd met de oudste twee jongens en later komt mijn vrouw Angela met onze jongste zoon naar het ijs”, zegt Benny Dalemans vrolijk. 

“Ja, wij blijven er altijd bij, want we letten heel goed op dat ze niet naar de slootkant lopen en daar misschien door het ijs zouden zakken. Schaatsen is voor ons 1 groot feest, met allemaal vriendjes, klasgenootjes, teamgenoten van de voetbal en alle andere ouders en kennissen. Wat een toeval, dat alle kinderen van de basisscholen in Klundert i.v.m. Stichting de Waarden Studiedag, ijsvrij hadden. Dat voelde echt als een kadootje! De hele woensdagmiddag en avond en dus ook donderdag de hele dag konden alle kinderen, ouders, opa-s/oma-s met volle teugen genieten op de uitgestrekte ijsbaan aan de Vestkant. Het baantje lag goed uit de wind, zodat het ijs al snel zes tot acht cm dik was. Met sleetjes, botjes, glij-ijzers en laarsjes, hockeysticks en stoelen werd er over het ijs gesjouwd. Wat een gemixte gezelligheid, vrolijkheid en energie bruist er al schaatsend over de ijsbaan van jong tot oud, iedereen kon even heerlijk genieten van 2 dagen gratis wintersport in eigen land! En ook ’s avonds waren de lichten en muziek van de ijsclub aan, zodat de gezelligheid voor de werkende ouders en pubers tot 22.00 uur gewoon door kon gaan. “Het waren twee fantastische dagen!”


Familie Dalemans - Foto: Angelique van de Reijt

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief