Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

Dijkversterking langs de Mark: Dijken worden hoger en breder, maar niet overal

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

LANGEWEG - Belangstellenden konden vorige week een kijkje nemen bij de werkzaamheden voor de versterking van de dijk aan de Mark. Aan de Hokkenberg in Langweg werden bezoekers ontvangen en kregen uitleg van waterschap Brabantse Delta en uitvoerder KWS MvO. 

In Langeweg gaat het om 4 kilometer dijk die versterkt wordt, maar in totaal gaat het langs de Mark om 15 kilometer. Ook in Fijnaart en Terheijden wordt er gewerkt. Dit project van Brabantse Delta valt onder regionale keringen, dat zijn dijken en kades die het gebied beschermen tegen binnenwateren zoals de Mark.

“In 2015 hebben we de dijken gecontroleerd, daaruit bleek dat er delen zijn die dijkversterking nodig hebben,” legt Lex Heijmans, omgevingsmanager bij Brabantse Delta uit. “De afgelopen jaren hebben we veel heel veel gesprekken gevoerd met de eigenaren van de grond. Want 80% van de grond is in particulier eigendom. Maar wij zijn wel verantwoordelijk voor de dijken,” vertelt hij. Het stuk dijk waar de bezoekers mogen kijken hoort bij de Slikgatse Hoeve, een stuk dat normaal niet toegankelijk is voor passanten.

De werkzaamheden in Langeweg zijn vorig najaar begonnen, vertelt Camiel van der Heiden van uitvoerder KWS MvO. “We zijn voor 1 oktober al begonnen. Maar omdat de grond 4 maanden moet zetten kunnen we de werkzaamheden nu pas afronden. De kern van de dijk is van klei, daaroverheen zit zand en dan weer klei. Omdat we niet willen dat de klei uitdroogt komt daar overheen nog een laag gras. Want als de klei uitdroogt dan komen er scheuren in de dijk.” Ook komt er gaas in de dijk, dit is om bevers te weten, zo kunnen ze niet te diep in de dijk graven. 

Wat de bezoekers vooral opvalt is dat de dijk veel breder en hoger is geworden, en meer land inwaarts verplaatst is. Terwijl de dijk verderop nog lager is. Ook de aanwezige vliet is verlegd. “De kruin van de wijk is één meter verhoogd en dat doen we vooral landinwaarts. Zo blijft de hoeveelheid water die de Mark aan kan gelijk, maar hebben we binnendijk meer ruimte nodig,” zegt Heijmans. “De delen die nu nog goedgekeurd zijn worden pas later aangepakt en verhoogd. Dan kleden we ook die stukken uit tot op de oude kern.” Hoewel de werkzaamheden inmiddels vergevorderd zijn wordt de dijk straks nog 30 centimeter hoger als het gras in aangelegd. 

De dijkovergang die er ligt en waar het publiek deze middag gebruik van maakt wordt straks alleen gebruikt door de boer. “Hij kan deze gebruiken om schapen te laten grazen of om mest uit te rijden aan de kant van de Mark.”

Het aanleveren van de benodigde hoeveelheid zand gebeurt met schepen. Waar het ene schip er nog ligt, komt het volgende alweer aanvaren. “Ook hier hebben we afspraken over gemaakt, we mogen niet dubbel liggen, daarom ligt het schip dat morgen gelost wordt verderop te wachten. Door aan te voeren via het water zijn er wel veel minder vrachtwagens nodig.”

Op 8 mei is er weer een moment voor belangstellenden en omwonenden. Aan de Stijledijk in Fijnaart worden de werkzaamheden dan afgrond, Brabantse Delta maakt later de details bekend, onder andere via de Moerdijkse Bode.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief