Afbeelding
Foto: Angelique van de Reijt

Roparunteam Willemstad In Touch zit volop in de voorbereidingen

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

WILLEMSTAD - De Roparun is een estafette van 520 km die tot 2004 in het Hemelvaartweekend vond. Sinds 2005 start de Roparun in Parijs en eindigt in Rotterdam op de Coolsingel. Al vanaf het eerste jaar is het ophalen van geld voor Kankeronderzoek het hoofddoel van deze sportieve prestatie. In 2020 werd besloten geen Roparun te houden.

 In de jaren erna werden aangepaste versies georganiseerd. Nu zal er weer een volledige Roparun georganiseerd worden vanaf Parijs. Het aantal deelnemende teams neemt ieder jaar toe en ook de opbrengst, vorig jaar een record van 3,8 miljoen euro. 250 vrijwilligers zijn actief voor de Stichting Roparun waarvan er 50 het hele jaar door als vrijwilligers voor de stichting werken

Corrie Vissers (63) verzorgt dit jaar voor het 6e jaar de catering voor de sporters van RopraRun Team Willemstad, samen met haar vrijwillige cateringcollega’s Christel Schreuders en Willy Grootenboer. Corrie werkt in de zorg in een verpleeghuis in Sommelsdijk: “We hebben een speciale bakwagen met ingebouwde keuken, koelkasten, aanrecht, opslagkratten, elk jaar verbeteren we daar weer iets aan. Elke sporter van ons team mag een boodschappen/wensenlijstje bij ons inleveren. Dan gaan we boodschappen in Willemstad. We zetten dan de boodschappenkar in de winkel en alle inwoners kunnen er dan een boodschap uitpakken en afrekenen bij de kassa, zodat we achter de kassa dan een volledig door de bewoners gesponsorde winkelwagen hebben staan.” Op het boodschappenlijstje staat o.a. pindakaas, eieren, kipfilet, kwark, volle melk, bananen fruit, krentenbollen, brood. We zijn met een heel gemêleerd gezelschap, maar het geeft zo’n goede binding. Het is echt supergezellig onder elkaar en we hebben met elkaar 1 doel: zo veel mogelijk geld inzamelen voor kankerbestrijding.

Tekst gaat verder onder de foto. 


 Foto: Angelique van de Reijt

Sinds 2000 wordt een “Roparunnerstad van het jaar” verkozen: de plaats of gemeente langs de route van de Roparun die door de deelnemers als gezelligste wordt bevonden, door diverse evenementen te organiseren die een leuke afleiding zijn en daarmee het afzien draaglijker maken De winnende plaats/gemeente ontvangt 50.000 euro, te besteden binnen de doelstellingen van de Roparun.

Roparunteam Willemstad in Touch (team 354) bestaat uit acht lopers die ieder zo’n 65 kilometer lopen, oftewel meer dan 1 ½ marathon. 10? Fietsers fietsen ieder 60 km . Daarnaast zijn 3 cateringdames/koks actief, verzorgers masseurs en chauffeurs.  

 Tekst gaat verder onder de foto. 


- Foto: Angelique van de Reijt

Jaco Vijfhoek gaat voor het 6e jaar meedoen. 5 jaar reedt hij samen met zijn broers als chauffeur mee: “Toen de Roparun door Willemstad kwam, zei ik, daar wil ik volgend jaar ook aan meedoen en zo hebben we wat vrijwilligers bij elkaar verzameld en is WIT spontaan opgericht.” Deze keer is hij Team Captain van de ploeg. Dat wil zeggen in noodgeval inspringen, vergaderingen leiden, de route verkennen, stopplekken bepalen, stroomaansluitingen en kampement/tenten daar opbouwen, wegomleidingen bespreken. Hij is contactpersoon en aanspreekpunt voor de organisatie. “Dit jaar vertrekken we weer vanaf Parijs, dat is door corona een paar jaar anders geweest, zo hebben we ook een aantal jaar door Nederland gereisd. Mijn ene broer Cees Vijfhoek heeft zijn groot rijbewijs en vervoerd ons team per touringcarbus gedurende het Pinksterweekend. Mijn andere broer rijdt op het parcours met een kleiner passagiersbusje om de teamleden telkens te wisselen. We hebben een heel stabiel team, met weinig wisselingen en een goede sfeer. Soms komen we wel wat lopers tekort, maar die zijn dan ook snel weer aangevuld.

Marije Zijlmans (53) werkt als orthoptist op de afdeling oogheelkunde in het Bravis ziekenhuis. Daarnaast is ze fanatiek zeilster, geeft zeillessen, en is lid van de roeivereniging Willemstad. Om in conditie te blijven fietst ze regelmatig lange afstanden.

“Ons team is goed op elkaar ingespeeld inmiddels, iedereen heeft zo zijn taak. Maar het gaat niet alleen om de sportieve prestatie en dat vergeten mensen die zich aanmelden bij de Roparun weleens. Je bent er namelijk echt wel een heel jaar mee bezig. Want het gaat natuurlijk om het genereren van geld voor het goede doel. Wij organiseren tijdens de Koningsspelen de mini-roparun, waarbij de basisschool kinderen gaan hardlopen en gesponsord worden door groot,- ouders, buren en kennissen. Ook verkopen we plantjes op vrijdag 3 mei a.s. starten we om 14.00 uur op Boetzelaerstraat 10, en gaan vervolgens met karren vol planten door de wijken, huis aan huis. 


Bijschrift - Foto: Angelique van de Reijt

Ook organiseren we op 1 januari de Nieuwjaarsduik, daarnaast een bingo en wijn,-koekjes verkoop. Zo zamelen we een heel jaar rond geld in. Ik zit naast deze acties, vooral in het voorbereidende team. O.a. voetbalverenigingen Frankrijk/België aanschrijven of we tijdens de Roparun bij hen kunnen overnachten/parkeren met onze bussen. Ik maak ook de trainingsroutes. 

Tussen 08.00 en 09.00 uur op tweede Pinksterdag zal ons team door Willemstad lopen en fietsen. We gaan deze keer weer door de Koepelkerk om een kaarsje op te steken, want velen van ons hebben een dierbare verloren aan kanker. En dan op weg naar de Coolsingel in Rotterdam, hoe dichter je daar in de buurt komt hoe gezelliger het wordt ! Zaterdag hadden we onze eerste gezamenlijke training vanaf de Vuurtoren in Willemstad.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief