Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Oplopende temperaturen richting Koningsdag

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

WEST-BRABANT - Na een periode met vrij koud en wisselvallig lenteweer lijkt het op Koningsdag een stuk positiever uit te pakken. Met maxima die uitkomen tussen 12 en 17 graden wordt het namelijk een stuk warmer dan de afgelopen tijd. Het is nog onzeker of het op Koningsdag gaat regenen, maar op dit moment is de kans op een droge Koningsdag vrij groot.   

Het relatief koude lenteweer wordt al een tijdje veroorzaakt door een hardnekkige wind die uit het noorden waait. Hiermee wordt sinds 15 april vrij koude lucht richting ons land aangevoerd, waardoor de temperatuur dagelijks op slechts een magere 10 graden uitkomt. Vanaf vrijdag draait de wind richting het zuiden, waardoor zachtere lucht richting ons land wordt aangevoerd. Toch is het met 10 tot 13 graden nog vrij koud voor de tijd van het jaar. Eind april zijn waarden van 13 tot 17 graden gebruikelijk. 

Op Koningsdag ziet het er best positief uit. De temperatuur loopt in het weekend namelijk nog een stuk verder op en ook de neerslagkansen zijn op dit moment vrij laag. De kans is op dit moment dus vrij groot dat Koningsdag droog en vrij zonnig verloopt! Toch is het zeker niet uitgesloten dat vooral in de middag en avond verspreid over het land enkele buien kunnen vallen. Dit gaat nog wel gepaard met de nodige onzekerheid. 

Dat het warmer wordt dan de afgelopen tijd is wel een zekerheid. Het wordt op Koningsdag 12 of 13 graden op de Waddeneilanden en vlak aan zee tot lokaal 17 graden in het zuidoosten van het land. Dat zijn zeer gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar, maar omdat het contrast met de afgelopen tijd zo groot is zal voor veel mensen echt aangenaam aanvoelen. 

Koningsnacht minder koud dan voorgaande jaren
De afgelopen jaren verliep Koningsnacht vrij koud met op meerdere plekken in het land nachtvorst. Vorig jaar daalde het kwik in De Bilt naar -1,2 graden en in Enschede en Deelen kwam de minimumtemperatuur zelfs uit op -2,7 graden. Op uitgebreide schaal kwam het de afgelopen jaren tot vorst aan de grond, maar daar lijkt dit jaar tijdens Koningsnacht geen sprake van. 

Voor de feestvierders op vrijdagavond is een dikke jas geen overbodige luxe. In Utrecht begint de bekende vrijmarkt vrijdagavond al om 18.00 uur en dan is het hoogstwaarschijnlijk een graad of 12. Na zonsondergang koelt het flink af en de laagste waarden worden aan het einde van de nacht gehaald. Het is dan 4 tot 6 graden. Ook elders in het land vinden we vergelijkbare minima. 

Of we het tijdens de festiviteiten in de Koningsnacht geheel droog houden is nu nog vrij onzeker. De kans op wat regen bedraagt nu zo’n 40%. Het is dus net iets aannemelijker dat het op de meeste plekken in het land droog blijft.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief