Afbeelding
Foto: Campina Open Boerderijdagen

Open Boerderijdagen: Bij deze familie kun je morgen een kijkje nemen

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

FIJNAART - De 17e editie van de Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. Op deze dagen openen 70 melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. 

Ook in de provincie Noord-Brabant laten melkveehouders van Campina zien waar zuivel vandaan komt en hoe zij bijdragen aan ‘een betere morgen’: een betere ochtend door een goede start van de dag met een goed en lekker ontbijt, en een betere toekomst voor de volgende generaties. Iedereen is van harte welkom en toegang is gratis.

Op de Open Boerderijdagen is er voor bezoekers van alles te doen en te leren. Zo kunnen bezoekers melkpak bowlen, een puzzel maken met zonnepanelen en tegen elkaar strijden in een ‘melkweg race’. Ook kunnen liefhebbers zich laten schminken of deelnemen aan een (blinde) proeverij in de zuivelbar. Bij aankomst op de boerderij krijgen kinderen een Doeboek mee vol met leuke weetjes en spelletjes en uitleg over de Open Boerderijdagen en alle activiteiten. 

Voor een betere morgen

Tijdens de Open Boerderijdagen laten de boeren zien waar zuivelproducten vandaan komen, zoals yoghurt, melk en kwark - vormen de basis van een goed en lekker ontbijt dat zorgt voor een goede start van de dag. Daarnaast tonen melkveehouders aan de hand van speelse en leerzame activiteiten wat zij doen op het gebied van duurzaamheid. Zo zijn veel boeren ook energieboer: ze wekken groene energie op met windmolens, zonnepanelen en mestvergisters. 

Fijnaart

In Fijnaart opent de familie van Adrichem haar deuren. “Wij hebben een melkveebedrijf in Fijnaart met 260 melk en kalfkoeien en 148 stuks jongvee. We melken onze koeien in een carouselmelkstal dit doen wij 2 keer op een dag. S ’morgens om 5:00 en ‘s middags om 16:30. Al het ruwvoer voor de koeien produceren wij zelf,” schrijft de familie op de website van de Open Boerderijdagen. Gert, Elian ,Rick en Wouter zijn dagelijks werkzaam op de boerderij. Ilse helpt mee in haar vrije tijd. “Daarnaast hebben wij geregeld stagiaires die ons ook met de open dag komen helpen. Daarnaast hebben wij het landwerk voor de productie van gras en mais voor het grootste gedeelte in eigen beheer.” Iedereen is van harte welkom op de boerderij tussen 10:00-16:00 uur en de toegang is gratis.  



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief