Afbeelding
Foto: Akkermans
COLUMN JEROEN AKKERMANS

: ‘Het belang van samenzijn’

Door: Jeroen Akkermans Column

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Iedereen kent dit gezegde maar hoeveel lach je eigenlijk nog met je collega’s of medewerkers met al dat thuiswerken? Door de opgelegde coronamaatregelen werkt de helft van Nederland al bijna anderhalf jaar thuis, zonder collega’s om zich heen. 

Zonder die collega die altijd koffie voor je haalt, zonder de collega waarmee je samen carpoolt, zonder de collega met wie je tijdens de lunch altijd grappen maakt of op vrijdagmiddag borrelt. Het informele contact op de ‘werkvloer’ is beperkt tot een minimum en spontane ontmoetingen vinden eigenlijk niet meer plaats. Met uitzondering van bepaalde branches uiteraard. Het zou interessant zijn om te onderzoeken of werkgeluk daar in deze tijden hoger is dan gemiddeld.

De afgelopen tijd hebben we gelukkig veel creatieve online oplossingen gezien om invulling te geven aan het informele contact. Van een online koffiecorner tot online teambuilding spellen die je op afstand met collega’s speelt. Mooie ontwikkelingen maar toch halen ze het niet bij het echte samenzijn.

Hoe belangrijk is nu dat informele contact? Experts zijn er duidelijk over: enorm belangrijk. Het draagt bij aan de emotionele band die je met elkaar binnen een bedrijf of team opbouwt. Er zijn mensen die hun collega’s, waarmee ze al bijna anderhalf jaar dagelijks samenwerken, nog nooit in levende lijve hebben gezien. Dat is toch eigenlijk een bizarre situatie als je het even laat bezinken. Ook successen vieren, kennisdeling, complimenten en feedback geven. Het gaat allemaal een heel stuk makkelijker en natuurlijker als je het face2face doet. De non-verbale communicatie is gewoon beperkt via een scherm.

De vraag is niet zo zeer of we naar een nieuwe manier van werken gaan met meer ‘thuiswerkdagen’. Maar meer hoeveel dagen het nog zijn dat we elkaar op de werkvloer treffen. De informele band die je normaal gesproken in 5 (of 4, 3, et cetera) dagen onderhield zul je nu wellicht in minder dagen moeten onderhouden. De grote vraag is hoe dat uitpakt en wat voor gevolgen het heeft op de langere termijn.

Het belang van fysiek samenzijn zal in ieder geval toenemen. De momenten dat je met collega’s op één locatie bent doen er nog meer toe dan voor corona het geval was. Veel bedrijven en teams kiezen er daarom voor om met enige regelmaat extern samen te komen met een invulling gericht op teambuilding of gewoon iets leuks doen en gezellig samenzijn. Met zo’n informele dag kun je als het ware een heleboel gemiste informele momentjes inhalen. Of het echt zo werkt valt trouwens te bezien maar dat het een noodzakelijke toevoeging is aan het thuiswerken lijkt een zekerheid!Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief