Bijencafé in de Schuur
Bijencafé in de Schuur Foto: J. van Dongen

Imkers onthullen geheimen van bijen en bedreigingen voor biodiversiteit in Moerdijk

Sport en Vereniging

MOERDIJK - De klimaatburgemeesters van Moerdijk organiseerden weer een boeiende activiteit donderdagavond 18 april in De Schuur.

In een vol theater met meer dan 100 toeschouwers kwamen twee imkers uitgebreid aan het woord met een pakkend verhaal. Henk Boot, voorzitter van de bijenvereniging Etten-Leur en opleider van imkers, vertelde zijn verhaal over de honingbij, de wilde bij en het belang van deze insecten voor de biodiversiteit. Henk werkt al jaren samen met bekende Zevenbergse imker Wim Rijnart. Neef Pascal Rijnart verzorgde samen met Yvonne Peters als host de organisatie van de avond. De overige klimaatburgemeesters en vele imkers in de zaal wisten goed in te spelen op de vele vragen van de aanwezigen.

Na de pauze nam Peter van Rugge, imker in het gebied rond Willemstad en Heijningen het stokje over van Henk Boot. Hij ging dieper in op het gevaar van de Aziatische hoornaar, waarmee de imkers sinds enkele jaren toenemend geconfronteerd worden. Een geprepareerd hoornaarsnest werd op het podium gedemonstreerd en er was zelfs een gevangen levende hoornaarskoningin te zien in een vangdoos. Naar mate de temperatuur in de zaal steeg, met name bij het zien van de angstaanjagende beelden van Peter van het verwijderen van een hoornaarsnest, ging het beestje steeds heftiger bewegen in het doosje. Peter liet weten dat we de overlast enkel kunnen proberen te beperken en daarmee het gevaar voor onze biodiversiteit hopelijk enigszins kunnen indammen. Inzet van Chinese honingbijen, zoals een van de toeschouwers suggereerde, zou geen goed idee zijn. Peter refereerde nog aan de gebieden in oa. Frankrijk waar nu al geen insect of vogel meer te vinden is, door toedoen van de Aziatische hoornaar. Ook kennen we de beelden uit China waar alle bestuiving van fruitbomen met kwastjes door mensen zelf moet worden gedaan, omdat er geen bestuivers meer rondvliegen. De imkers gaven tips hoe zelf in april koninginnen te vangen en in mei wiekpotten te zetten, ze staan open voor alle vragen. Om 21.30 werden de laatste vragen gesteld door de aanwezigen waarop er een honingproeverij werd georganiseerd door Imkerij de Rashoeve uit Heijningen. Karin en Piet van Rosendaal lieten de geïnteresseerden ervaren dat honing van een braam echt anders smaakt dan die van bijvoorbeeld de reuzespringbalsemien of die van kruiden. Een bijzondere en goed ontvangen avond, financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Moerdijk en met aanwezigheid van Wouter van As, beleidsmedewerker Landschap en Biodiversiteit. De avond smaakt naar meer activiteiten van de Klimaatburgemeesters. Zet alvast 25 mei Open Biodiversiteitroute Moerdijk, 29 mei tot 4 juni Week zonder Afval en 15 juni Groei en Bloei Open Tuinendag in je agenda!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief