De expositie over Joannes Brabers
De expositie over Joannes Brabers Foto: Ebo Roek

Expositie Joannes Brabers in Museum Zevenbergen

Sport en vereniging

ZEVENBERGEN - Tijdens de Kunst- en monumentenroute in de gemeente Moerdijk, in de weekenden van 4 en 5 en van 11 en 12 september, verzorgt de Heemkundekring Willem van Strijen een expositie in Museum Zevenbergen aan de Zuidhaven 17. Openingstijden zijn van 11:00 tot -17:00. Daarna is de expositie ook nog te zien op de zaterdagen in september tijdens de normale openingstijden (14:00-17:00).

Joannes Brabers was kleermaker in Zevenbergen, net als zijn vader en grootvader, maar hij was daarnaast ook kunstenaar. Hij is in 1828 in Zevenbergen geboren en daar in 1886 overleden. Zijn grafsteen is nog altijd te zien op de katholieke begraafplaats. Hij was getrouwd met de eveneens Zevenbergse Martijna van der Veken en woonde zijn hele leven aan de Zuidhaven op wat nu nummer 99 is. Daar tekende en schilderde hij portretten van zichzelf en zijn familie en ook wat hij buiten kon zien uit het bovenraam van zijn woning. Dat laatste is natuurlijk ook interessant omdat er in die tijd, 150 jaar geleden, nog geen foto’s bestonden. De oudere Zevenbergenaren herinneren zich wellicht nog zijn dochters, de dames Brabers, die op hetzelfde adres een kledingzaak hadden.

In maart 2021 nam een van de nazaten van Joannes Brabers contact op met de Heemkundekring met het verzoek om informatie over haar overgrootvader. Zij had nog een aantal werken van hem in bezit en wist te vertellen dat andere familieleden nog meer werk van Joannes bezaten. De Heemkundekring heeft toen contact opgenomen en de familie wilde graag meewerken om de schilderijen en tekeningen te laten fotograferen voor een kleine expositie. Vervolgens was de Fotoclub Moerdijk zo vriendelijk om op locatie de nodige foto’s te maken.

Bij de Kunst- en Monumentenroute is het gebruikelijk dat lokale kunstenaars exposeren in de deelnemende Rijksmonumenten zoals Museum Zevenbergen er een is. In 2021 exposeert bij ons dus Joannes Brabers, maar dan postuum. Er hangen zelfportretten van hem en ook portretten van zijn vrouw en kinderen. Er zijn ook twee werken te zien die hij maakte van de Noordhaven direct tegenover zijn woning. Op een ervan is het nog altijd bestaande 17de-eeuwse poortje te zien. De Tweede Brug (op de plaats van de huidige Weeshuisbrug), is ook door hem vereeuwigd met op de achtergrond een aantal nog bestaande huizen. Tenslotte schilderde hij nog de Zuidhaven, maar dan via het spionnetje aan zijn bovenraam, dus in spiegelbeeld.

De brochure van de expositie kunt u downloaden van onze website https://www.heemkundezevenbergen.nl/nieuws/. Daar vindt u ook nog een keer de openingstijden en een link naar een filmpje over Joannes en zijn werk. Als dat niet lukt is het filmpje ook te zien in Museum Zevenbergen en daar hebben we ook een gedrukte brochure voor u.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief