Drie Maal Plankenkoorts in een still tijdens de warming up.
Drie Maal Plankenkoorts in een still tijdens de warming up. Foto: Corrie Verbraak

Feestelijke weekend in Openluchttheater van Nispen

Door: Janny Mathijssen Algemeen

NISPEN - In het weekend dat Stichting Openluchttheater Nispen precies 6 jaar bestaat was er onder andere aandacht voor een Nispense club (vereniging) die dit jaar zijn 100 jarig bestaan viert, te weten NSV.

Het Roosendaals Theatergezelschap Driemaal Plankenkoorts wist op zaterdag 10 juli het publiek, wat uit diverse generaties bestond, van begin tot eind te boeien. De openings- en slotscène, waar zowel een lach als ontroering inzat zorgde voor een ingetogen en herkenbare start; we waren aanwezig op een voetbaltribune, en iedereen in het publiek was er direct met de aandacht volledig bij. Er werd iemand gemist; zoveel was duidelijk, en dat is wat een 100 jarige vereniging door de jaren heen ongetwijfeld vaker heeft zien gebeuren; nieuwe spelers werven, trainen, opleiden, spelers die om wat voor reden dan ook weer vertrekken en/of waar afscheid van genomen moet worden; wat rest zijn de herinneringen: en hoe langer je bestaat; hoe meer die er zijn te vertellen.

De scene ging over in ruim een uur improvisatie theater. Door spelleider Corné van Sprundel behendig in elkaar gezet met afwisselende intro’s van verhalen en/of situaties, geïnspireerd op het jubileumboek van NSV. De spelers waren vooraf volledig blanco en onwetend ten aanzien van wat ze mochten gaan spelen. Zo was er de oprichting van NSV in 1921, maar hoe is toch die voorzitter gekozen? Een hele fanatieke voetbalster die ervan overtuigd was dat haar vader de trainer haar die dag wel voor de wedstrijd zou opzetten, maar was dat ook zo vanzelfsprekend? Een trainer met een heel groot ego die wel een lesje in nederigheid mocht krijgen en het voelbare verdriet van een gescheiden stel die elkaar weer troffen langs de lijn, wat is de reden dat ze daar hadden afgesproken?

Het blijft wonderlijk wat een bijzondere tak van sport het improviseren binnen het theater is. Bezoekers waren achteraf unaniem vol lof en ook ontroerd, vonden het knap, mooi en vroegen zich af hoe krijgen ze het toch steeds weer voor elkaar?!

Met een heel hartverwarmend applaus werden de spelers Femke van Zundert, Annemarie Hagenaars, Bas Ambachtsheer, Ad Paantjens, Dragan Zuijkerbuijk en spelleider Corné van Sprundel bedankt voor een fijne theater middag in Nispen.

Poppentheater
Zondag 11 juli was het poppentheater wat de klok sloeg in hetzelfde Openluchttheater. Ila van der Pouw was uitgenodigd om met haar zelfgemaakte magnifieke poppen Tarzan te komen spelen. Een aantal bezoekers hadden het theater ook de dag ervoor bezocht en waren blij verrast met een totaal andere middag en sfeer .

Ila staat erom bekend dat ze als allround meester poppenspeler jong en oud vrijwel direct meekrijgt in het verhaal. Alle poppen hebben een eigen stem en karakter en weten meteen te boeien. Er werd veel gelachen maar spannend was het zeker ook. De reden dat Tarzan in de jungle een aap-moeder had gekregen was indrukwekkend, dus voor die enge tijger met zijn verschrikkelijke brul kon je maar beter oppassen!

Van stokstaartjes, Moeder aap Kala tot slang en van Tante Jane tot het buurjongetje die Tarzan wegwijs zou moeten maken in de beschaafde wereld, ieder speelde zijn rol voortreffelijk. En niet te vergeten Tarzan zelf; zou hij nu eindelijk Koning van de Jungle zijn geworden, of nog steeds bij Tane Jane op de bank zitten? De kinderen die met Tarzan en Kala achteraf op de foto zijn gegaan hebben het antwoord mee naar huis genomen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief