STEP bij de bronzen plaquette.
STEP bij de bronzen plaquette. Foto: Frans van der Bom

Bronzen plaquette blijvende herinnering aan 50 (+1) jaar STEP

Door: Frans van der Bom Algemeen

ETTEN-LEUR - Zaterdag werd bij de bank van Broeder Alex Koopmanschap aan de Hoevenseweg voor de mannen van STEP (Stichting Etten-Leur Promotie) een bronzen plaquette onthuld.

Broeder Alex Koopmanschap (Alexius) was een jeugdwerker van het eerste uur in Etten-Leur. Bij velen leven magnifieke herinneringen aan de Tienerhoeve, die destijds op de huidige plaats van de dierenkliniek stond. Ter herinnering aan Alexius werd jaren geleden aan de Hoevenseweg een hardstenen bank geplaatst, die uitzicht biedt op de plaats waar de jeugd in de zestiger jaren van de vorige eeuw zoveel vertier vond. 

Op deze bank staan de legendarische en wijze woorden van Alex Koopmanschap gebeiteld: “Verantwoordelijkheid is wat iedereen gegund moet worden!” De mannen van STEP hebben deze boodschap altijd ter harte genomen en als antwoord op bovenstaande wijsheid hebben ze een plaquette -met daarop een driedimensionale afbeelding van de Tienerhoeve- onthuld. Op deze tegel staat daarnaast hun trotse antwoord: ”Wij hebben die verantwoordelijkheid mogen dragen.”


Onthulling met herinneringen. 

Zaterdagmiddag om drie uur was het dan zover. In aanwezigheid van een klein gezelschap genodigden deed Anton van Dorst van STEP het openings- en welkomstwoord. Hierin stond hij stil bij het feit dat STEP onlangs van twee te vroeg overleden maten, Peter Donkers en Jan Bastiaansen, helaas afscheid heeft moeten nemen. 

Bij de genodigden zagen we onder andere Johan Wouters, oud STEP-lid en mede initiatiefnemer van de realisatie van de ‘Alexius-bank’; Piet Raaymakers destijds vrijwilliger bij de Tienerhoeve, Frank Voeten en August Coppens, vrienden en trouwe Tienerhoeve bezoekers.

De plaquette werd door Frank Voeten (maker van de tegel). Eric Wullems (de ontwerper) en Piet Raaymakers onthuld. Saillant detail: onder de plaquette is een tijdcapsule begraven met daarin foto’s van Alex en de mannen van STEP en ook nog de originele sleutel van de Tienerhoeve. Deze sleutel is altijd door Piet Raaymakers bewaard gebleven vanaf het moment dat hij de hoeve sloot en het jeugdwerk overging naar De Harre. Na de onthulling werden er nog in ongedwongen sfeer en onder het genot van een pintje en frisje prachtige herinneringen opgehaald.


STEP zette zijn voetsporen in Etten-Leur

In augustus 1969 organiseerden 3 vrienden Lauran, Bas en Anton tijdens de AMILTO onder de naam ‘Party a Gogo’ het allereerste popfestival in Etten-Leur. De jaren daaraanvolgend veranderde de naam in ‘Popmarkt’. Veel bekende bands, zoals Convicted, Normsteel, Solid, The new Sharks en Brainbox, vonden het een eer om in Etten-Leur te mogen optreden. In 1977 werd de naam van Pop-inn veranderd in STEP. 

STEP heeft jarenlang mede aan de basis gestaan van allerlei evenementen in Etten Leur, we noemen: Carnaval, Kunst en Curiosa, Jazzel, Koeschijten, Vrijmarkt, Pop-inn, Cumel, Stepraces, Tuin en idee, Mami, Amilto, Sterren stralen, Kerstmarkt, Zilveren Moeierboom en nog veel meer. Op 12 september organiseert STEP een voorlopig laatste evenement met een End Zomer party in het Oderkerkpark. Hierover later meer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief