Begeleidster Claudia en deelnemers Anke en Gerard.
Begeleidster Claudia en deelnemers Anke en Gerard. Foto: R.van Gils

Aandacht voor nietaangeboren hersenletsel

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Jaarlijks worden veel mensen getroffen door een hersenletsel. Dat betekent leren leven met vele beperkingen. Wekelijks, op donderdagmiddag van twee tot half vier, komt een groep mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) bij elkaar in de Gong. Een gezellige ontmoeting in een prikkelarme omgeving met lotgenoten staat op die bijeenkomsten centraal.

Niet aangeboren hersenletsel kent vele oorzaken, zoals de gevolgen van een herseninfarct, zuurstofgebrek, hersenbloeding, verkeersongeval, een val van de trap of klap tegen het hoofd. De gevolgen zijn groot en soms uiterlijk niet zichtbaar, zoals vermoeidheid en verminderde concentratie. Die onzichtbare effecten zijn vaak het meest ingrijpend en moeilijk te accepteren. Bijvoorbeeld plotseling niet meer kunnen lezen of je dag verplicht zo indelen dat je energie goed verdeeld wordt. Met revalidatie wordt veel bereikt maar veel beperkingen blijven bestaan.

“Bij ons is de batterij altijd halfleeg”, vertelt Daniëlle en dat wordt bevestigd door de andere deelnemers. “Terwijl je vroeger alles kon, moet je nu je dagindeling zorgvuldig plannen. Alles wat je vroeger zo vanzelfsprekend en automatisch deed, kost nu de grootste moeite, je moet gewoon alles opnieuw leren”.

“Ook voor mijn kinderen is het moeilijk” zegt Anke. “Zij moeten ook wennen dat ik de dingen die ik vroeger deed nu niet meer kan. Het is een proces van acceptatie en tegelijk blijven hopen op verbetering, zelfs na jaren. Opmerkelijk is dat zij tegenover hun omgeving altijd proberen zich beter voor te doen dan ze zich voelen. “Dat kost extra energie en meer tijd om weer te herstellen, soms wel drie dagen, maar voor sommige ‘uitjes’ weeg je dat af.”

“Ik liep vroeger de Vierdaagse, maar nu nog alleen een wandeling op eigen tempo” vertelt Gérard.

Sociale contacten

Als gevolg van het NAH verminderen ook de sociale contacten. Familie heeft vaak wel begrip voor de veranderde situaties, maar contacten met vrienden en kennissen nemen af.

Er zou veel meer aandacht voor de gevolgen van dit soort hersenletsel moeten komen. Hersenletsel.nl is een vereniging die gelukkig steeds vaker wordt gezien als het aanspreekpunt voor getroffenen en hun naasten. Immers meer begrip begint bij erkenning.

Bijeenkomsten

Het idee voor de bijeenkomsten in de Gong ontstond na een bezoek in Roosendaal waar deze bijeenkomsten al langer bestaan. In aangepaste vorm want de groep in Roosendaal was erg groot en vrij actief. Er werden spelletjes gedaan, maar dat is voor nah-mensen die snel overprikkeld raken, niet aantrekkelijk. Zij kunnen zich niet afsluiten voor prikkels in hun omgeving. Om die reden zijn de bijeenkomsten in de Gong vooral prikkelarm. 

Het gaat om de ontmoeting met anderen, herkenning en samenzijn. De bijeenkomsten worden begeleid door Claudia, maar het zou fijn zijn als er meer vrijwilligers zich beschikbaar stellen.

Door de corona-crisis zijn de bijeenkomsten beperkt gebleven, maar deze zijn sinds enige weken weer hervat. Er zijn nog plaatsen vrij, wie mee wil doen kan zich aanmelden bij Rina Pals. Dat geldt ook voor vrijwilligers.

Telefoon: 076-5019107, bereikbaar op maandag t/m donderdag. Mobiel: 06-53129470, email: rina.pals@surplus.nl of mantelzorg.etten-leur@surplus.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief