Het Cruyffcourt kent voor- en tegenstanders.
Het Cruyffcourt kent voor- en tegenstanders. Foto: Alexander Vingerhoeds

Cruyffcourt wordt niet verplaatst buiten Hobodreef

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - Het Cruyffcourt wordt niet verplaatst. Een omwonende had voorgesteld om het voetbalveld te verhuizen naar de Grote Toer of het Brabantpark. De bewoner zegt namelijk al jaren overlast te ervaren vanuit het Cruyffcourt. Nu zou een goed moment zijn om het veld weg te halen, omdat het court moet worden gerenoveerd. 

Het veld moet worden voorzien van een nieuw kunstgrasveld en een beter hekwerk. Als het Cruyffcourt verhuist, zou dat dat aan de Hobodreef niet meer nodig zijn. De gemeente is met de bewoner in gesprek gegaan naar aanleiding van de klachten. 

Daarbij is ook gekeken wat andere omwonenden en andere betrokkenen vonden, zoals jongeren, de wijkagent, de boa, jongerenwerkers, de Johan Cruyff Foundation en vertegenwoordigers van brede school Sonate. Omwonenden bleken inderdaad overlast te ervaren, maar geven aan dat een verhuizing van het voetbalcourt geen oplossing is. De overlast komt namelijk vooral vanuit brede school Sonate en de parkeerplaats aan de Hobodreef en minder vanuit het voetbalveld. 

Maatregelen

De gemeente neemt wel maatregelen om de overlast in te perken. Zo komt er een groenstrook tussen Sonate en het Cruyffcourt om het geluid te dempen. Ook plaatst men in 2022 een nieuw hekwerk dat minder geluidsoverlast geeft. De huidige hekken kunnen kabaal geven als er een bal tegenaan komt. De gemeente benadrukt wel dat de geluidsmetingen die zijn gedaan geen aanleiding geven om het Cruyffcourt te verwijderen. De gemeente koestert het Cruyffcourt. 

“Het is meer dan een trapveldje. Het is voor iedereen toegankelijk en ligt op een goed bereikbare plek aan de Hobodreef. Het is een veld met een hoge standaard qua uitstraling, ontworpen om verschillende sporten te beoefenen. Het Cruyffcourt heeft een aantrekkingskracht op een groter deel van Etten-Leur”, meldt het college. Ook vindt het college de Grote Toer niet centraal genoeg liggen voor het court. In het Brabantpark is te weinig plek om het court te realiseren naast de skatebaan. Ook is het Brabantpark een evenemententerrein.[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief