Ronald Hovius hoopt op veel reacties.
Ronald Hovius hoopt op veel reacties. Foto: Lions Club

Lions Club Etten-Leur zoekt goede doelen: 5.000 euro beschikbaar!

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN-LEUR - De Lions Club Etten-Leur is op zoek naar Goede Maatschappelijke Doelen om te ondersteunen. De club lanceert deze week een fonds waarin jaarlijks € 5.000 wordt gestort om zo deze doelen te ondersteunen. “Dit ondersteunen doen we al jaren maar meestal waren dat projecten in onze eigen netwerken, nu zoeken we bewust daar buiten.”

Een Lions Club is een charitatieve club waarvan de leden op vriendschappelijke basis samenwerken, dus zonder politieke, godsdienstige of beroepsmatige verbondenheid. Deze serviceclubs maken deel uit van de wereldwijde associatie Lions International. Op vrijwillige basis ontplooien de leden initiatieven voor een betere samenleving. Zo wordt de wereldwijd opererende organisatie omschreven op Wikipedia.

Ook ons eigen Etten-Leur kent een Lions Club en zij ondersteunen ook lokaal diverse initiatieven voor een betere samenleving. Het fonds gaat deze week van start. Aanleiding om in gesprek te gaan met Ronald Hovius van de Lions Club Etten-Leur. “We ondersteunen al jaren vele projecten. Maar meestal zijn dat projecten die we kennen uit onze eigen netwerken. Terwijl er nog zoveel andere projecten zijn die ook ondersteuning kunnen gebruiken. We draaien de zaak nu om.

Goede maatschappelijke doelen kunnen zich nu bij ons melden met hun plannen. Een onafhankelijke beoordelingscommissie, met daarin de Lions leden Koen van Vugt en Gerwin Drent maar ook twee onafhankelijke betrokken Etten-Leurenaren, Jacques van Dongen (Café de Klomp - red.) en oud-burgemeester Heleen van Rijnbach, die overigens voorzitter is van de commissie, gaan uiteindelijk bepalen aan welke goede doelen het geld besteed gaat worden.”

Ook kleinere projecten

Het hoeven geen projecten te zijn voor het hele bedrag, benadrukt Hovius. “Ook kleinere projecten van een paar honderd euro kunnen worden aangemeld. Maar ook grotere. De commissie bepaalt per project wat we daar aan bij willen dragen.” 

Ook hoeft het bedrag niet helemaal uitgegeven worden. Het jaar erop komt er weer geld in het fonds zolang de club besluit om op deze manier hun bijdragen aan de samenleving vorm te geven.” De activiteiten die men wil ondersteunen kunnen heel breed zijn. Maar moeten wel een maatschappelijk doel dienen. “Dit kunnen initiatieven zijn op charitatief-, welzijn-, medisch-, cultureel- of sportgebied zijn. In Etten-Leur of in een ontwikkelingsland”, licht Hovius toe.

Jacques van Dongen bevestigt door de Lions Club benaderd te zijn. “Ik heb al 40 jaar en horeca-onderneming in Etten-Leur, heb een sterke binding met de bewoners maar ook met de mensen die het wat minder hebben en een steuntje kunnen gebruiken. als je dan gevraagd wordt voor zoiets zeg je natuur lijk toe om daar aan bij te dragen.”

Organisaties die in aanmerking willen komen kunnen tot 31 december 2021 zich aanmelden op de website van de Lions Club (www.etten-leur.lions.nl). In januari 2022 gaat de beoordelingscommissie aan de slag en in februari 2022 wordt de uitslag bekend gemaakt onder ander in de Etten-Leurse Bode. Voor meer informatie kan men terecht op de website, mailadres lionsettenleurfonds@ziggo.nl of telefonisch op 06-51579702[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief