Afbeelding
Foto: Johan Elzinga

Elk stukje metaal heeft zijn eigen verhaal

Door: Johan Elzinga Algemeen

ZOUTELANDE - In de serie ‘Elk stukje metaal heeft zijn eigen verhaal’, van Johan Elzinga van Luctor et Detector, deze keer: Kustproject, deel vier.

DOOR JOHAN ELZINGA

De vorige keer stopte mijn verhaal met de vondst van een mooie bijzondere munt, en kreeg deze Maravedis mijn volledige aandacht. Maar Zoutelande heeft mij meer die avond meer gegeven als metaalzoeker. In mijn spoelbak liggen diverse herkenbare Duiten uit Zeeland en andere provincies, maar ook een mooie oude ring waarvan helaas het steentje of de glaspasta eruit is gevallen. Maar dan, dat ronde blikken ding waarvan ik eerst dacht dat het stortafval was: de gebogen rand doet vermoeden dat het om een deksel gaat, maar waarvan?

Achterwerk
Met mijn toekomstig compagnon in het bedrijf ga ik op zoek naar een betekenis van de letters op deze deksel. We maken er een schets van en zoeken ons suf op internet. Dan valt het bekende kwartje en zien we het achterwerk van een Duitse Kriegsmarine wekker waarbij op de voorkant een beeltenis van Adolf Hitler te zien was. Een bijzondere vondst weer uit oorlogstijd deze keer. Dag drie gaf erg mooie vondsten uit diverse eeuwen. Wat zal het detectieproject nog meer opleveren? Ik heb in de dagen erna nog twee keer tijd om een sessie uit te voeren. Dan gaat het bouwen de volgende fase in en kan ik helaas niet meer met de metaaldetector het terrein op. Ik vind tijdens die twee sessies nog erg leuke dingen waaronder een prachtige VOC-duit van Utrecht, een puntgaaf zilveren dubbeltje van Koningin Wilhelmina, een mooie 17e eeuwse knoop met rode glaspasta en een Engelse Half Penny van William III. Teveel om hier op te noemen.

Een berg aarde
Onverwacht komt dan het moment van mijn laatste keer zoeken. Veel afgegraven grond is elders opgeslagen en ik word uitgenodigd om die grond ook te doorzoeken. Ik kijk op tegen een berg aarde van zo’n 2,5 meter hoog. Ik loop eerst maar eens op het gemakje rondom deze berg en detecteer de rand af. Hier vind ik een eerste puntgave vingerhoed, gevolgd door een mooie onbeschadigde muurhaak uit de 18e eeuw. Het vondstentasje vult zich snel, en het merendeel zijn kleine troepjes, afgewisseld met een leuk item. Zo sta ik bovenop de berg als mijn metaaldetector zegt iets interessants te hebben gevonden. Als ik even later twee marineknopen in mijn hand heb liggen voel ik me tevreden. De duidelijk zichtbare leeuw op de knopen zegt mij dat ze van begin 1900 zijn. Mijn gedachten springen van het land naar de zee. Wie droeg deze knopen en waar zijn deze knopen geweest op de wereld? Wat hebben deze knopen gezien en meegemaakt?

Als ik nog bezig ben op de berg aarde wordt ik begroet door een omwonende man die eens polshoogte komt nemen wat die man daar met de metaaldetector aan het doen is. Hij weet me te vertellen dat hier vroeger een varkenskot heeft gestaan en een grote kippenren. Ik kon hem vertellen dat ik dat al had geraden aan de hand van diverse stukken kippengaas wat ik had gevonden. Ik krijg direct een groter verhaal te horen dat zeer interessant zou zijn als ik langer had mogen doorzoeken. Maar dat bewaar ik voor een volgende keer.

Wilhelminadubbeltje, gevonden in Zoutelande


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief