Afbeelding
Foto: Protestantse Gemeente Woensdrecht

Dominee Lolkema: ‘Jammer dat activiteiten tegen eenzaamheid niet doorgaan’

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

OSSENDRECHT – Niet alleen de Rooms-Katholieke kerken in de Woensdrechtse dorpskernen ervaren de gevolgen van de coronacrisis. Ook de Protestantse Gemeente in Woensdrecht wordt beperkt door de aangescherpte maatregelen.

Volgens dominee Wim Lolkema van de Protestantse Gemeente in Woensdrecht gaan gewone diensten nog door. De diensten in de Protestantse kerk aan de Dorpsstraat 10 worden gehouden op zondag om 9.45 uur. Daarnaast worden deze diensten al bijna zolang de coronacrisis duurt uitgezonden via YouTube of zijn terug te beluisteren via de website kerkdienstgemist.nl. “We hanteren tijdens onze diensten anderhalve meter afstand en hierdoor is er in onze kerk in Ossendrecht maar ruimte voor maximaal 45 kerkgangers.”

Eenzaamheid

De kerkdiensten gaan dan wel door, veel andere activiteiten helaas niet. “Een activiteit als soep-en-brood, waarmee we juist eenzaamheid willen aanpakken, kan door de COVID-19-maatregelen helaas niet georganiseerd worden. Maar dit geldt bijvoorbeeld ook voor het ouderenkerstfeest. Ook een spirituele avond bij de Broeders in Huijbergen is om dezelfde reden afgezegd, net als een avond voor bijbelstudie in onze eigen kerk. Het is jammer dat dit nu niet kan.”

Kerstmis

Net als de Rooms-Katholieke Kerk volgt de Protestantse Kerk de maatregelen vanuit de overheid. “Daarvoor krijgen wij onder meer advies van het CIO, het Interkerkelijke Contact in Overheidszaken. Het advies van het CIO is om geen diensten te houden na 17.00 uur. Wij houden ons aan dit advies.”

Voor komende Kerstavond staat er nu nog wel, onder voorbehoud, een nachtmis op de agenda om 21.30 uur. “Of die doorgaat is afhankelijk van wat er bekend wordt gemaakt tijdens de volgende persconferentie. Onder de huidige maatregelen gaat deze dienst helaas niet door, tenzij we deze eerder op de dag houden of digitaal kunnen uitzenden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief