Wethouder Patrick Kok: ‘Straks een Zundert om in te lijsten’
Wethouder Patrick Kok: ‘Straks een Zundert om in te lijsten’ Foto: Addo Sprangers

Gemeente Zundert wil werk maken van omgevingsvisie

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Hoe moet de gemeente Zundert er over twintig of dertig jaar uitzien? In samenspraak met de lokale gemeenschap wil de Gemeente Zundert hiertoe een zogeheten omgevingsvisie ontwikkelen. Via onder meer een enquête en een fotowedstrijd gaat zij de komende tijd input verzamelen bij inwoners, ondernemers en stakeholders als Staatsbosbeheer, ZLTO en Treeport.

In de omgevingsvisie staat straks wat wij met elkaar belangrijk vinden in onze leefomgeving. Over alles wat we buiten zien, horen en ruiken. Dit gaat over gebouwen, wegen en water, maar ook over gras, bomen en monumenten. Over vergrijzing, het buitengebied, bereikbaarheid en winkelaanbod. Over gezondheid, veiligheid en duurzaamheid. In de omgevingsvisie wordt dus niet alleen gekeken naar de echte leefomgeving, ook sociale onderwerpen die in de gemeente spelen worden onder de loep genomen. “Wat je eigenlijk doet is een toekomstfoto maken die alle thema’s bevat,” aldus wethouder Patrick Kok. “Alle informatie wordt in één trechter gegoten, waarna wordt gekeken wat een gebied nodig heeft om het vitaal te maken. Dat laatste gaan we nu doen voor heel de gemeente Zundert.”

Fotowedstrijd

Het verzamelen van de benodigde informatie vindt op verschillende manieren plaats. Zo wordt er onder de noemer ‘Zet Zundert in het lijstje’ een fotowedstrijd gehouden. Middels een via deze krant verspreid passe-partout wordt bewoners gevraagd om in beeld te brengen wat hen bezighoudt. “Je kunt op die manier bijvoorbeeld een plek laten zien die beroemd of berucht is, of wonderschoon of spuuglelijk,” vervolgt de wethouder. “Of een plek in de gemeente Zundert die iedereen zou moeten ontdekken. Je kunt via een foto ook laten zien wat volgens jou aandacht behoeft, of wat jou misschien zorgen baart. Het biedt ons op een eenvoudige manier heel veel informatie over wat iemand vindt of verwacht van de gemeente Zundert. Wat moet er blijven? Wat kan er beter?”

Enquête

Via de website www.samenzundert.nl wordt hiernaast een enquête gehouden die wat uitgebreider op de verschillende thema’s ingaat. “Denk hierbij aan onderwerpen als economie, duurzaamheid en veiligheid,” aldus wethouder Patrick Kok. “Ik kan me voorstellen dat ook leefbaarheid een breed onderwerp van gesprek is. Of het nu betrekking heeft op het sociaal domein, op het ruimtelijk domein of op recreatie. We proberen straks alles samen te brengen in één document waarin is weergegeven waar wij de accenten gaan leggen voor de komende twintig of dertig jaar. Via social media willen we ook de jongeren bereiken. Hun input is heel belangrijk, want zij leven hier over twintig of dertig jaar ook nog. Ik ga heel graag met hen in gesprek.”

Rode draad

“Uiteindelijk belandt alles zogezegd in één grote bak, waarna er een rode draad zichtbaar moet zijn die het toekomstbeeld van Zundert schetst,” besluit de wethouder. Het is de bedoeling dat de omgevingsvisie in november in hoofdlijnen is vastgesteld. De definitieve omgevingsvisie zou dan in februari 2022 door de raad kunnen worden vastgesteld.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief