It Makes Sense Kunsttourbus.
It Makes Sense Kunsttourbus. Foto: Arjan van Tricht

Mencia Sandrode: Kunstproject ‘It Makes Sense’

Sport en vereniging

ZUNDERT - De afgelopen 8 weken zijn derdejaars leerlingen havo en vwo van Mencia Sandrode tijdens het kunstproject “It Makes Sense” op (zelf)onderzoek gegaan. Op creatieve wijze onderzochten zij wat verandering voor hen betekent. Hoe vinden deze jonge mensen houvast in een wereld die steeds weer verandert en wat willen of kunnen zij bijdragen aan deze wereld?

Deze tijd van veranderingen en onzekerheden is ook voor jongeren een hele uitdaging! Hun gevoel van vrijheid wordt beperkt en gevoelens van sociale en emotionele eenzaamheid slaan toe. Deze beperkingen hebben invloed op de gezonde en natuurlijke manier van authenticiteit ontwikkelen. 

MDT project “It Makes Sense” is speciaal ontwikkeld om jongeren in deze periode van verandering en onzekerheid (zelf)vertrouwen, richting en een gevoel van zin- en betekenisgeving te geven. Dit deden we door hen op een creatieve manier speel- en onderzoekruimte te geven en ruimte om gevoelens, gedachtes en ideeën te uiten en te delen met elkaar en hun de omgeving.

Het project is ontwikkeld door A.N.N.E (Anne Mutsters) en uitgevoerd i.s.m. Surplus Jongerenwerk, PauzePunt (Catalijn van Broekhoeven), kunstenaars Rimanta Tavo, Eefje Goos en Britta van Broekhoeven, de gemeente Zundert en Mencia Sandrode. Om de week kwam één van de kunstenaars in de klas en bracht een eigen verhaal, een kunstzinnige opdracht en persoonlijke vragen mee rondom het thema “Verandering”. De leerlingen gingen er thuis mee aan de slag en brachten hun eigen ideeën, gedachten en gevoelens tot uiting in een Art-Journal, een kunstzinnig dagboek. Dit dagboek namen ze om de week mee tijdens het Atelier-uur,  een speciaal uur waar alle verhalen en ervaringen rondom het thema, opdracht en vragen werden gedeeld. Deze gesprekken werden begeleid door Sophie (Jongerenwerk), Catalijn en Anne (kunstzinnige coaches).

Expositie

Als afsluiting van het project hebben de leerlingen een eigen kunstwerk gemaakt. Deze kunstwerken laten zien wat verandering voor hen persoonlijk betekent en welke boodschap of wens ze hebben voor deze veranderende wereld. Deze kunstwerken zijn vanaf 21 juli, de hele zomervakantie te bewonderen in het gemeentehuis.  

Donderdag 15 juli zijn een aantal van deze jongeren te zien op de weekmarkt in Zundert, met de speciale “It Makes Sense Kunsttourbus”. Ze zijn benieuwd naar wat verandering voor u betekent.

Op www.it-makes-sense.nl kun je meer informatie vinden over het project en er zijn fragmenten uit de Art-Journals te zien. Het is beslist de moeite waard om een kijkje te nemen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief