Paul Snellen: ‘Ik wil ervoor zorgen dat ‘de huiskamer van Rijsbergen’ blijft bestaan’
Paul Snellen: ‘Ik wil ervoor zorgen dat ‘de huiskamer van Rijsbergen’ blijft bestaan’ Foto: Beau Snellen

Paul zet schouders onder De Kwinkslag: ‘Eeuwig zonde als café verloren zou gaan’

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - De Kwinkslag, het bruine café aan de van Oosterhoutstraat 7b in Rijsbergen, blijft toch open. Paul, de jongste zoon van de in maart op 82-jarige leeftijd overleden kroeguitbaatster Rietje Snellen, heeft besloten de zaak voort te zetten.

Het Rijsbergse café brengt bij velen in de omgeving warme en mooie herinneringen naar boven. Na het overlijden van Rietje leek deze bijzondere horecagelegenheid te verdwijnen. Haar jongste zoon Paul verbaasde echter vriend en vijand toen hij de wens uitsprak om de zaak voort te zetten. “In de laatste dagen van mijn moeders leven was ik met mijn broers en zus in gesprek met de arts, toen de vraag werd gesteld wie eventueel bereid zou zijn om de zaak over te nemen. Iedereen zei volmondig nee, behalve ik. Eigenlijk kon ik er op dat moment geen antwoord op geven. Vervolgens ben ik erover gaan nadenken. Het is toch een kans die voorbijkomt. Nog belangrijker echter was dat ik het eeuwig zonde zou vinden als het café verloren zou gaan.” 

Chauffeur

En dus besloot de 52-jarige Paul, in het verleden werkzaam als vrachtwagenchauffeur bij het sloopbedrijf van zijn broers en de voorbije jaren rijdend als containerchauffeur bij Stolwerk, om er toch voor te gaan. “In een grijs verleden bestond bij mij al de wens om iets in de horeca te gaan doen. Ik heb destijds ook mijn papieren gehaald. Ooit heb ik wel eens een paar bardiensten gedraaid, maar verder heb ik er nooit iets mee gedaan. Ik trouwde en mijn vrouw had de wens uitgesproken om absoluut nooit de horeca in te gaan. Die wens heb ik gerespecteerd. 

Ik ben nu echter alleen en hoef die afweging dan ook niet meer te maken. Mijn intentie is om het werk van mijn moeder voort te zetten. Ik wil ervoor zorgen dat ‘de huiskamer van Rijsbergen’, zoals De Kwinkslag ook wel wordt genoemd, blijft bestaan. Een plek waar iedereen zich thuis voelt.”

Feest

Een dergelijke plek is De Kwinkslag altijd al geweest, vervolgt hij. “Mijn moeder maakte geen enkel verschil tussen klanten. Jong, oud, arm of rijk, voor haar was iedereen gelijk. Ik kan me de beginjaren van het café, toen mijn vader en moeder er nog samen in stonden, nog goed voor de geest halen. Op vrijdagmiddag was het altijd een waar feest. Iedereen kwam van heinde en verre om het weekend te gaan inzetten.” Als het aan Paul ligt, herleven die tijden straks weer in De Kwinkslag. Aan de tot nu toe ontvangen respons zal het niet liggen. Vanaf het moment dat de Zundertse Bode vrijdagmiddag het nieuws over de voortzetting van café De Kwinkslag online wereldkundig maakte, heeft zijn telefoon naar eigen zeggen niet stilgestaan. “Veel klanten zijn er hartstikke blij mee. Het klinkt misschien raar, maar ze lopen toch een beetje met hun ziel onder de arm. Elders verkopen ze óók bier, maar ze voelen zich er niet zo thuis als in De Kwinkslag.” 

Voor grote veranderingen hoeven ze niet te vrezen. Paul: “Ik sta achter de bar in plaats van mijn moeder, dat is het. En we krijgen Internet. Dat zal wel zorgen voor een shock in Rijsbergen, vermoed ik. Maar het is wel fijn om je klanten óók wifi te kunnen aanbieden.Sinds woensdag is De Kwinkslag weer geopend. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief