Afbeelding

Rubriek Goes Gezien: De achterkant?

Door: Britta Janssen Algemeen

In deze aflevering van de rubriek Goes Gezien neemt Arend van der Wel molen De Koornbloem onder de loep.

Bij een woonhuis noemen we de kant waar een deur met bel en huisnummer is, de voorkant. Maar waar is eigenlijk de voorkant van een molen? Misschien dacht u bij het zien van deze foto wel: ‘Hé, molen de Koornbloem, maar nu eens niet van de voor-, maar van de achterkant’.

De foto is gemaakt vanaf het deel van de Paardenweg dat naar het Molenplein leidt. De meeste foto’s van de Koornbloem – fotogeniek als-ie is, hoog op de voormalige stadswal – worden gemaakt vanaf de Westerstraat of vanaf de kant van de Nieuwstraat. Dan heb je namelijk meestal de wieken in volle glorie, van voren dus. Zo wordt die kant als vanzelf in het Goese bewustzijn de voorkant van de molen. En dat komt weer door de zuidwestenwind, die in Nederland het meest voorkomt. De molen is namelijk een bovenkruier: de kap waaraan de wieken vastzitten, is draaibaar en kan door de molenaar ‘op de wind’ gezet worden, zodat de wieken optimaal wind vangen. Als je het zo bekijkt, kan de molen elk moment van iedere dag weer een andere ‘voorkant’ hebben, zo vaak onze wind het belieft te draaien. Waaide er op het moment van de foto een oostenwind, dan had u de molen van deze niet-alledaagse ‘voorkant’ gezien.

Genoeg gefilosofeerd, een huishoudelijke mededeling nu. Na een grootscheepse restauratie van ruim anderhalf jaar, start begin november in de molen weer de verkoop van versgemalen meel voor brood en pannenkoeken. In de volgende aflevering leest u daar meer over. Hobbymolenaar Jasper Boonman is nu druk bezig om weer een winkelvoorraad op te bouwen door het graan van de vaste Kwadendamse akkerbouwer te malen en te verpakken. Jasper noemt zich hobbymolenaar; zijn gezin kan ‘niet van de wind leven’, hij heeft een volledige baan buitenshuis.

De molen is sinds 1954 eigendom van de gemeente, die daar vast heel trots op is. Want op een voorlichtingsbord naast de molen wordt deze ‘een van de meest complete molens van Zeeland’ genoemd. Volgens dé molenwebsite van Nederland (molendatabase.nl) is de landschappelijke waarde ervan ‘groot, maar een nabijgelegen zeer hoge tv-zendtoren werkt sterk verkleinend’, oftewel: die landschappelijke waarde wordt kleiner, niet de molen… hoewel? Niets aan te doen natuurlijk, maar als we nu ’s een foto vanaf de oostkant nemen, dan staat die tv-toren er in ieder geval niet op en daar staan ook mooie leilinden.

Tekst en foto: Arend van der Wel



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief