Afbeelding
Foto: Marjanne Havelaar

Beeldige beelden in de beeldentuin van Paula

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het eerste en tweede weekend van juli zijn speciale weekenden voor Paula Withagen. De Halsterse kunstenares maakt dan ruimte in de beeldentuin rond haar huis voor andere kunstenaars. Belangstellenden zijn dan van harte welkom om onder het genot van een drankje en een knabbeltje de kunstwerken te bekijken en met de makers te praten. Dit jaar organiseert Paula de speciale weekenden voor de twintigste keer.

DOOR MARJANNE HAVELAAR

“Ik begon 25 jaar geleden met het openstellen van mijn tuin voor belangstellenden. We zijn altijd geopend als we thuis zijn. Het jaar daarna heb ik een andere kunstenaar uitgenodigd om voor korte tijd van de tuin gebruik te maken. Dat was heel leuk en zo is er een evenement uit gegroeid dat we ‘speciale weekenden’ noemen”, vertelt Paula. De speciale weekenden trekken veel bezoekers. ‘Er is altijd veel belangstelling, soms is het zelfs te druk.’ Ze krijgt als gastvrouw veel vragen over haar werk. “Soms ook wel hele rare. Er heeft wel eens iemand gevraagd naar het kleurnummer van de verf op onze luiken”, lacht haar man. 

Het werk van Paula bestaat uit beelden en schilderijen. Bijna altijd kapt zij menselijke figuren. Bij eenlingen zoekt zij vooral naar houding en emotie. Soms bewegen deze figuren zich op de rand van het spanningsveld, dan weer lijken ze bevroren in hun houding. Evenals in de beelden zijn er menselijke figuren te ontdekken in de schilderijen. Men zou dus van een gebeeldhouwd schilderij kunnen spreken.

Werk van KNOEST is ook te zien. Die maakt driedimensionale beeldverhalen die gaan over menselijke bezigheden en gedragingen, waarbij maatschappelijke taboe’s niet worden geschuwd. Hij kiest kosteloze materialen om mee te werken, vanwege de sfeer en verhalen die daarachter schuil gaan.


De Thoolse fotografe Marianne van den Bosch - Rietveld fotografeert met Eye For Moments in opdracht. Van FineArt portretten en bijzondere momenten waar men herinneringen of troost uithaalt tot documentairefotografie en bedrijfsfotografie. De fotografie die nu in de beeldentuin geëxposeerd wordt is vrij werk.


Beeldhouwster Mieke van Alphen maakt relatiegeschenken voor verschillende gemeentes in de Hoeksche-Waard en verder glas-in-loodramen. De natuur, het landschap van Tholen en de Oosterschelde, haar tuin en haar dieren vormen bronnen van inspiratie. Ze werkt voornamelijk met glas.

Chantal Slootmans is leerkracht in haar dagelijks leven. In de tijd die ze over heeft maakt ze sieraden. “Waar ik vroeger mijn sieraden vooral van glaskralen maakte, zijn het nu creaties van natuurlijke materialen als edelstenen, hout, zaden en schelpen.” De sieraden zijn niet in de tuin te zien, maar in de tuinkamer.


Katja Tempelaars is vakdocent beeldend in het speciaal onderwijs. Ze maakt keramische werken van klei en geeft ook cursussen. Gelaagdheid is een rode draad in haar objecten, panelen en schalen. De objecten worden laag voor laag opgebouwd met behulp van kneed-en of plaattechniek. Ze groeien eigenlijk laag voor laag, stukje bij stukje, waardoor vormen ontstaan die niet vooraf helemaal zijn bedacht.[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief