Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Wielrenner Danny Maas start nieuwe carrière

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

WEST-BRABANT - Door een blijvende blessure kon Danny Maas (22) niet anders besluiten dan te stoppen met zijn geliefde sport wielrennen. Een professionele en veel belovende wielercarrière werd daarmee in de kiem gesmoord. Hij gaat nu met zijn eigen bedrijf verder als personal coach/begeleider.

Hoewel geboren in Sint Willebrord is Danny al op zeer jonge leeftijd verhuisd naar Oudenbosch.“Dat kwam omdat mijn vader, Wilco Maas, die ook wielrenner was, tijdens een trainingsrit in Zeeland dodelijk verongelukt is. De fiets speelde een grote rol in onze familie. In mijn beleving stond de televisie altijd op wielrennen. Voor mij was fietsen iets groots. Ik heb wel andere sporten gedaan, maar toen ik op 7-jarige leeftijd op een fiets zat was ik verkocht,” vertelt hij. 

Groeien

Hoewel Danny erg talentvol was en hetzelfde karakter als zijn vader had, waren zijn prestaties bij de jeugdcategorieën redelijk, maar zeker niet uitzonderlijk te noemen. “Ik was heel klein, kwam tot leuke prestaties en won 1 á 2 keer per jaar, maar de beste was ik niet.” Daar kwam verandering in bij de nieuwelingen. “Ik ging letterlijk groeien en stond het eerste jaar 22 van de 28 wedstrijden op het podium.” Bij de junioren werd het wielrennen voor Danny écht serieus. “Ik ging grote wedstrijden rijden zoals de wereldbekerwedstrijd Gent-Wevelgem en reed met Pidcock, Pogacar en Hirschi gewoon vooraan mee.”

Vernauwing

Tijdens een meerdaagse wedstrijd in Frankrijk kwam er een omslagpunt. “Na een val in het begin had ik véél pijn, maar ben toch verder gereden om in de finale weer te vallen. Ik had veel verwondingen, maar niks gebroken.” Pas enkele jaren later zou blijken dat deze valpartij uiteindelijk het einde van zijn loopbaan bepaalde. “Een slagader in mijn bekken bleek gescheurd te zijn, wat een blijvende vernauwing in mijn linkerbeen tot gevolg heeft.” 

De periode na de val heeft Danny veel gedaan om te herstellen en bovendien werd hij prof bij Beat Cycling. Tijdens een sprinttrainingskamp in Oudenaarde sloeg het noodlot echter andermaal toe. “Bij een ongeluk brak ik daar mijn hand en had ik een snijwond tot op het bot in mijn kin.” Na het herstellen van deze verwondingen bleef Danny heel wisselvallig rijden. “Na twee jaar vechten, kijken en zoeken waar de pijn en het wisselvallig rijden vandaan kwamen was er nog slechts één optie: een bloedvaten-check. Dat herleidde tot die val in Frankrijk. Het was bingo en einde carrière.”

Dromen

Een van de doelen van Danny is altijd geweest om naar het Johan Cruijff College in Roosendaal te gaan. “Daar heb ik de opleiding trainer/coach gevolgd. Daar heb ik een stukje langer over gedaan dan er voor staat, maar ik ben blij dat ik dat gedaan heb.” Deze opleiding en het einde van zijn fietsaspiraties hebben geleid tot het oprichten van een eigen bedrijf FitKeyNL. 

“Ik ben gestart met personal coaching op het gebied van training en voeding. Daarnaast werk ik parttime bij een fysiopraktijk annex sportschool. Ik ben erg ondernemend en doe de dingen graag op mijn manier. Ik heb grote dromen. Ooit droomde ik om een grote sporter te worden. Dat gaat niet meer en daar heb ik me goed overheen gezet. De fiets waar ik toch nog veel mee bereikt heb, staat op mijn kamer en daar geniet ik van. Dit is de eerste stap om te komen tot waar ik over tien jaar wil staan.”[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief