Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Wonen op de Markt: 34 appartementen in voormalig stadsarchief

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Wethouder Cees Lok heeft donderdag het officiële startsein gegeven voor de bouw van De Hof op de Markt in Roosendaal. Op de locatie van het voormalig stadsarchief en de panden daarnaast worden 34 huurappartementen gerealiseerd met een gezamenlijke daktuin. Daarnaast is er plek voor lokale kunstenaars.

Wie over de Markt loopt, ziet in eerste instantie niet meteen dat er flink gebouwd wordt. Toch is dat wel degelijk het geval bij Markt 33-39. De gevels staan nog overeind en ook het voorste deel van de panden blijft in tact, maar aan de achterkant is het nodige werk verricht. Er is flink gezaagd en geboord om de dikke muren en vloeren van het stadsarchief in brokken af te kunnen voeren. Wethouder Cees Lok kreeg de eer om het laatste betonblok in de container te gooien en daarmee kan de bouw officieel van start gaan.

Een heuglijk moment dus voor Joost Konings, eigenaar van projectontwikkelaar Koninvest. “We staan vandaag stil bij de start van de bouw, maar ik wil jullie kort meenemen in de geschiedenis van dit pand.” Zo blikte Konings terug op de historie van deze locatie. “De eerste melding van deze panden stamt namelijk uit 1639. Toen werd er gesproken over een woning, een schuur en een hof.” Later, rond 1663, werd één van de panden (Markt 33) nog verkocht voor 1131 gulden. “In 1920 werden enkele panden samengevoegd en rond 1990 is er nieuwbouw geplaatst voor het stadsarchief. Toen dat in 2012 verhuisde naar Bergen op Zoom heeft het pand langdurig leeggestaan”, vat Konings samen.

Joost Konings besloot echter een plan te maken voor woningen en dat viel in goede aarde bij de gemeente Roosendaal. “We kennen Joost al van de Corneliusflat aan de Hulsdonksestraat, dus we hadden het volste vertrouwen in hem”, stelt wethouder Cees Lok. “We merken dat mensen graag in de binnenstad willen wonen. Je hebt hier alles op loopafstand. Je kan winkelen, een terrasje pakken, maar ook gewoon je boodschappen doen.” In totaal komen er straks 34 huurappartementen met een prijs vanaf 750 euro. “Dat kan oplopen tot ongeveer 1100 euro. We richten ons deze keer vooral op mensen die in de binnenstad willen wonen. Jong of oud, dat maakt ons niet uit. Het is voor beiden geschikt. Daarnaast komen er een paar kleinere ruimtes voor lokale kunstenaars” De komende negen maanden worden de appartementen gerealiseerd, zodat de huurders nog dit jaar de sleutel kunnen krijgen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief