Jean-Pierre Schouw en Peter van der Wulp.
Jean-Pierre Schouw en Peter van der Wulp. Foto: Frans van der Bom

Jean-Pierre Schouw opnieuw wethouderskandidaat voor APB

Door: Frans van der Bom Algemeen

ETTEN-LEUR, Op 16 maart vinden in Etten-Leur de gemeenteraadskiezingen plaats. Hierbij worden de raadsleden voor de komende vier jaar gekozen. Aan de verkiezingen doen zeven partijen mee om een of meer van de 27 beschikbare raadszetels. Op dit moment is het APB de grootste partij met 6 zetels en leverde 4 jaar geleden wethouder Kees van Aert.        

Voor de komende verkiezingen leek alles in kannen en kruiken: een mooi programma; een lijst met goede kandidaten waar op gestemd kan worden en een lijsttrekker met aspiraties om wethouder te worden.

Hoe anders kan het lopen! Afgelopen januari kreeg de lijsttrekker Peter van der Wulp te horen dat hij een ernstige ziekte heeft en dat hij een zwaar traject van bestralen, chemo en operaties in zal moeten gaan.. Dit betekent dat hij zijn werk als fractievoorzitter van het APB en als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen voorlopig niet kan uitvoeren. Graag had Peter van der Wulp in de komende vier jaar namens zijn partij een wethoudersfunctie willen vervullen. Helaas kan dit nu geen doorgang vinden.

Open en eerlijk

Peter van der Wulp blijft voor de komende gemeenteraadsverkiezingen wel lijsttrekker voor het Algemeen Plaatselijk Belang. Vooruitlopend op de uitslag vindt de partij dat ze de Etten-Leurse bevolking ‘open en eerlijk’ inzicht in de ontwikkelingen na de verkiezingsuitslag moet geven. Daarom zijn de partijleden pragmatisch te werk gegaan om een eventuele nieuwe wethouder naar voren te kunnen schuiven. Intern werden gesprekken gevoerd met de huidige wethouder Kees van Aert. Van Aert, die op 1 oktober met pensioen zou gaan, gaf te kennen dat hij niet de volle vier jaren Van der Wulp zou willen vervangen, maar een kortere periode zou geen probleem zijn. Na goed onderling overleg binnen de partij bleek dit niet de ideale oplossing te zijn, waarna de pijlen op een bekende APB wethouder uit het verleden gericht werden.

Jean Pierre Schouw beschikbaar als kandidaat wethouder

Jean-Pierre Schouw heeft zijn sporen als APB-lid in het verleden ruimschoots verdiend: op zijn 24e werd hij in de gemeenteraad gekozen om vervolgens de volgende 3 periodes, 12 jaar lang wethouder voor zijn partij in het College van Burgemeester en Wethouders te blijven.

In 2018 maakte hij de keuze voor zijn gezin en stopte met zijn politieke werkzaamheden en ging aan de gang bij de gemeente Woensdrecht als afdelingshoofd Ontwikkelingsbeleid-Beheer.

Toen Schouw 5 weken geleden benaderd werd als kandidaat wethouder, verbond hij er wel een aantal voorwaarden aan. “Ik ga niet zomaar een korte periode op de wethouderszetel zitten, maar ik wil in een volledige periode van vier jaar wel iets goeds wegzetten., t.a.v. de partij vind ik het ook een morele plicht, maar tegelijkertijd ook een serieuze uitdaging.”

Peter van der Wulp blijft de lijsttrekker en heeft zijn ambities om wethouder te worden voorlopig in de ijskast gestopt: “eerst maar eens werken aan het herstel van m’n gezondheid.”

Jean-Pierre Schouw heeft de toezegging gekregen dat hij op steun van de gehele partij, dus ook van de nieuwe fractie mag rekenen. “Het Algemeen Plaatselijk Belang blijft toch mijn cluppie!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief