Deelnemers aan evenement Fietsersbond Etten-Leur
Deelnemers aan evenement Fietsersbond Etten-Leur Foto: Fietsersbond Etten-Leur

Goed bezochte dag Fietsersbond Etten-Leur

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN-LEUR - In 2021 heeft de gemeente een lokaal preventieakkoord opgesteld met als doel inwoners op het mentale gebied en fysieke gezondheid sterker en veerkrahtiger te maken, Daarnaast wordt er ook gekeken naar verbinding van mensen. Dit alles onder de projectnaam Samen Gezond Leven Etten-Leur.

TEKST KRIJN TEN HOVE

Een van de partners in Samen Gezond Leven Etten-Leur, is de Fietsersbond Etten-Leur. Henk Koenraads, actief lid en vertegenwoordiger voor Etten-Leur van de fietsersbond, licht toe hoe zij invulling geven aan de samenwerking met de gemeente op dit punt. “Veel mensen fietsen al hun leven lang, maar naarmate ze ouder worden worden ze vaak toch wat onzekerder. Daarnaast is er in de afgelopen jaren ook veel veranderd. Er zijn elektrische fietsen gekomen, fietsen gaan harder, en ook de theorie van het verkeer is veranderd of raakt wat in de vergetelheid. Daarom hebben wij in het kader van de samenwerking met de gemeente onlangs een dag georganiseerd waarin we mensen die daar behoefte aan hadden, een opfriscursus hebben gegeven.”

op 18 juli waren veerig mensen, in twee groepen van twintig, naar het complex van Achilles gekomen, waarbij de deelnemers de nodige tips kregen over het moderne fietsen. “Als mensen ouder worden zie je toch wat onzekerheid, maar ook zitten ze met de nodige vragen. We hebben samen met de buurtsportcoaches deze mensen kunnen helpen. Denk aan tips over op- en afstappen, de meeste valpartijen gebeuren op dat moment, en zeker bij ouderen kunnen de gevolgen dan fors zijn. We hebben de verkeerstheorie nog weer wat opgefrist, maar ook nieuwe zaken benoemd, zoals het verschil tussen een geel en blauw verzekeringsplaatje en wie waar mag rijden.”

Op deze dag was ook een fietsenmaker aanwezig om tips te geven over de veiligheid door bijvoorbeeld gebruik van helmen en spiegels te promoten, maar ook met handige tips bij de aanschaf van een nieuwe fiets. “De standaard wielmaat is 28 inch, maar voor ouderen kan 26 inch ook goed, Je zit dichter bij de weg wat makkelijker is met op- en afstappen en om de voeten op de grond te krijgen bij het stoppen. Ook tips voor elektrische fietsen door bijvoorbeeld de accu zo laag mogelijk te hebben.”

De Fietsersbond Etten-Leur kijkt tevreden terug op de samenwerking met de gemeente. “Natuurlijk doordat ze dit soort zaken ook mogelijk maken, maar de gemeente vindt de fietser enorm belangrijk. De gemeente is nog niet zo lang geleden ook genomineerd als fietsstad van Nederland, we werden het helaas niet, maar een nominatie zegt al heel veel.” Een van de projecten van de bond is om onnodige paatjes weg te halen. “Veilig Verkeer Nederland heeft onderzocht dat er heel veel onnodige paaltjes op fietspaden staan met kans op ongelukken. Wij brengen nu alle onnodige fietspaaltjes in beeld. Daarnaast is men druk bezig om na te denken hoe de fietser beter beschermd kan worden, bijvoorbeeld door de straten zo in te richten dat auto’s te gast zijn in plaats van dat de fietser ondergeschikt is aan de auto. En uiteraard gaan we door met acties zoals op 18 juli waarbij we mensen willen helpen veilig op de fiets te zitten.” [n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief