Afbeelding

Rubriek Goes Gezien: Een rondje bier (3)

Door: Arend van der Wel Algemeen

Dit is de laatste etappe van ons bierrondje. We zakken af naar de Beestenmarkt en zien in de verte al het poortje van de Brouwersgang. Dit straatje dankt zijn naam aan de belendende brouwerij De Clavers, ook bekend als het Klaverblad en het Witte Klaverblad (gestopt in 1835). Het huis ernaast (Nieuwstraat 2) heet het Brouwershuis. Vermoedelijk woonde hier ooit de eigenaar van deze brouwerij. Twee van de vier brouwerijen die Goes rond 1700 telde, hebben we nu gehad: De Clavers en – in de vorige aflevering – De Gans. De andere twee, die helaas geen zichtbare sporen hebben nagelaten, zijn De Weereld in de Wijngaardstraat (gestopt in 1767) en De Fortuyn in de ‘s-Heer Hendrikskinderenstraat (gestopt in 1855).

Duiken we het poortje van de Brouwersgang in, dan zien we boven ons een witgeschilderd houten plafond en aan de andere kant een sluitsteen, die oude bierbrouwersattributen laat zien: vermoedelijk twee soorten roerstokken en een schep en tegelijk maatbeker voor gerstemout. Nu we toch het poortje van de Brouwersgang door zijn, gaan we naar de achterkant van ’t Beest, pal naast fysiotherapiepraktijk De Clavers (hé!). Daar zien we weer een mural, een zeer kleurige ditmaal, met centraal twee bierglazen: een volle en een lege. Ze worden vastgehouden door twee mannen, de Held en de Lul, naar het gelijknamige liedje van Racoon, dat hier verbeeld wordt: “En de Lul van de stad ziet de Held op zijn plekkie / Zijn bier en zijn peuken, ja, dat is zijn stekkie”. Een mooi, fiks muurschilderij is het, met fraaie details en spitse humor. Wat dacht u bijvoorbeeld van de biertap van het merk Wasbier?

Behalve brouwerij Het Gansje in de Magdalenastraat is er in hedendaags Goes natuurlijk nóg een brouwerij, twee zelfs: Slot Oostende met daarin sinds 2016 ook brouwerij Emelisse. Hoewel onder één dak, ben ik zo vrij hier twee brouwerijen te zien, zoals ook dé biersite (biernet.nl) doet.

Zo! Het glas is leeg, voor nu. Er is aldus heel wat bier en gebrouw te ontdekken in de Goese binnenstad! Maar deze drie afleveringen van Goes Gezien zijn natuurlijk slechts klein bier in vergelijking met wat er voor moois qua bier-in-Goes gebrouwen kan worden: een wandelroute, een film, een boekje… Maar daarvoor dient nog wel wat gecheckt, aangevuld en onderzocht te worden. Of is zoiets onmogelijk, is het iets wat we wel ‘een gevecht tegen de bierkaai’ noemen?

Tekst en foto: Arend van der Wel



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief