Afbeelding

Rubriek Goes Gezien: Gewonemensenstandbeelden

Door: Arend van der Wel Algemeen

Er staan in Nederland heel wat standbeelden van bekende mensen die niet meer onder ons zijn. Twee vragen vóór u verder leest: wilt u even bedenken wat de top 4 is? En hoeveel beroemdemensenstandbeelden staan er in Goes?

1 Koningin Wilhelmina, 

2 Rembrandt, 

3 Vincent van Gogh, 

4 Anne Frank. 

En in Goes? Geen een! Ook niet van Goese beroemdheden. Zo zou niemand het gek vinden als we hier een standbeeld hadden van Joannes Antonides van der Goes, bekend schrijver in 17e eeuw. Of van Isaäc Dignus Fransen van de Putte, eind 19e eeuw premier van ons land. Of van Frans de Munck (de Zwarte Panter), legendarische voetbalkeeper. Zij moeten het achtereenvolgens doen met een naar hen genoemde kade, straat en pad. Misschien heeft u ook nog wel een paar kandidaten? Ach, laten we er maar niet meer aan beginnen; het is te laat. Bovendien roepen standbeelden van beroemdheden veel vragen en discussie op. Waren die mensen wel zuiver op de graad? En líjkt het beeld eigenlijk wel?

Geen beroemdemensenstandbeelden dus in Goes, maar wel gewonemensenstandbeelden; van mensen zonder naam en toenaam. Veel zijn dat er niet. ‘Wachtende reizigers’ (tweemaal twee mensen) bij het station, ‘Twee generaties’ bij Ter Valcke, ‘De harlekijn’ (foto) en ‘Het lieverdje’, de laatste twee in het Schuttershof, gemaakt door Jan Buzink en geplaatst in 1987. Dan hebben we het wel gehad, qua min of meer realistische mensenstandbeelden in Goes. En wat bij deze 8 anonieme figuren opvalt: ze zijn (veel) kleiner dan in het echt, dus zo realistisch zijn ze ook weer niet. Deze harlekijn bijvoorbeeld, een soort Italiaanse voorloper van de clown, was in het echt een doorsneeman van normale lengte. Het is net alsof deze onbekendemensenstandbeelden willen zeggen: we zijn niet beroemd, hebben zelfs geen naam, dus maak ons maar wat kleiner. Heel bescheiden dus, net als gewone mensen. Van deze kleinemensenstandbeelden in Goes nodigt de harlekijn het meest uit om hem na te doen. En dat doen mijn kleindochters dan ook.

We hebben nu twee categorieën standbeelden besproken. Religieuze beelden laten we buiten beschouwing, die hebben in feite een andere functie (zoals het prachtige beeld van Maria Magdalena boven de ingang van de rooms-katholieke kerk). Er is echter een standbeeld in Goes dat in geen van de 3 ‘soorten’ past. Welke dat is? Daar mag u 2 weken over nadenken. Ondertussen oefenen deze 2 godinnen-in-den-dop het ‘living statue’ nog wat…

Tekst en foto: Arend van der Wel



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief