Afbeelding

Rubriek Goes Gezien: Stinkleiding en rioolgemaal

Door: Arend van der Wel Algemeen

Het is deze maand vijftig jaar geleden dat de skyline van Goes ingrijpend wijzigde. Nou ja… ingrijpend? Hoe opvallend is een vier meter dikke, grijze buis van 23 meter hoog, geplaatst op een gebouw van pakweg vijf meter hoog? Toen meer dan nu, vermoed ik. Maar niemand maakte zich druk om die metalen ‘pupe’. Het heeft althans de krant niet gehaald, want heel Goes-Zuid had toen wel wat anders aan de neus: stankoverlast. En die werd juist uiteindelijk mede opgelost door diezelfde buis: de ‘druktoren’ van het nieuwe rioolgemaal aan de Zuidvlietstraat.

Niet meer voor te stellen, maar in die jaren stroomde er ongezuiverd rioolwater door de sloot ten zuiden van de toen gloednieuwe wijk Goes-Zuid richting Oosterschelde. Nog steeds heet die watergang de Groote Waterleiding. Die stank moest natuurlijk leiden tot een actiecomité: ‘Weg stinkleiding Goes-Zuid!’ De woordvoerster zei in september 1973: ‘We kunnen ‘s avonds de ramen van de slaapkamers niet openzetten. Of je moet met spuitbussen rondgaan om de stank te verdringen.’ Ze overhandigde burgemeester Huber een handtekeningenlijst plus flinke fles van het vermaledijde slootwater.

Ondertussen werd al sinds maart aan het nieuwe hoofdrioolgemaal aan de Zuidvlietstraat gewerkt. Die was nodig omdat gemeentelijke zuiveringsinstallaties ontoereikend werden, ook vanwege de bevolkingsgroei. Het nieuwe idee was om het rioolwater te verzamelen en via een ondergrondse persleiding naar de Westerschelde af te voeren. Dat zou de taak van het hoofdrioolgemaal worden en de ‘pupe’ was nodig om druk op die leiding te houden, omdat het onwelriekende vocht anders terug naar Goes zou vloeien. Dat ongezuiverd lozen op de Westerschelde stond toen al stevig ter discussie, maar pas in 1989 opende de rioolwaterzuiveringsinstallatie Willem Annapolder, alwaar het waterschap nog steeds ons afvalwater zuivert vóór het de natuur in stroomt.

De persleiding aanleggen duurde langer dan gepland; er waren kinderziekten en mankementen. Het actiecomité bleef actief en de gemeente druppelde chloorbleekloog in het open riool om de stank te verminderen. Wethouder De Leeuw achteraf: ‘De bewoners van Goes-Zuid hebben het wel sportief opgenomen, meen ik.’ Rioolgemaal en leiding werden in november 1975 officieel in gebruik genomen. De aannemer schonk de gemeente wat bomen, liefst om naast het nieuwe gemaal te planten. Die bomen staan dus misschien wel (deels) op deze foto, genomen vanaf de Ringbaan West, 48 stankloze jaren later.

Tekst en foto: Arend van der Wel. 

Met dank aan ZB Krantenbank Zeeland, PZC 1973-1975.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief