Afbeelding

Rubriek Goes Gezien: Een streep als ruïne?

Door: Arend van der Wel Algemeen

Je wandelt door het mooie Goes, je kijkt goed om je heen en ineens komt er een fors vraagteken uit de lucht vallen. Mijn kleindochters overkomt het regelmatig en ze hebben met opa afgesproken dat ze die goudgeelkleurige vraagtekens zo af en toe in deze rubriek met u delen. Zodat opa ‘t netjes kan uitleggen. Hopelijk.

We zijn op de Grote Kade en zien een driekleurige streep in het wegdek. Het gaat hier om zogeheten conceptuele kunst: het draait om het idee, het activeert het brein. Je ‘mag’ deze kunst natuurlijk leuk, mooi of intrigerend vinden. Of juist niet. Het intrigeert me en functioneert bovendien als hulpje voor m’n wankel richtinggevoel. Jammer dus dat het hier slechts gaat om restjes. Want het gehele concept was af in 2000: het centrum van Goes was door kleurige lijnen in het plaveisel verdeeld in acht taartpunten. Het heette ‘Gronden’, een titel waar je ook allerlei conceptuele kanten mee op kan. Het was uniek; alleen Goes had zoiets.

Het idee is gebaseerd op de denkbeeldige lijnen (leylijnen) die prehistorische en/of heilige plaatsen met elkaar verbinden. Het Goese kunstenaarsplatform Trechter 5 (1991-2003) wilde die denkbeeldige lijnen wel ‘s zichtbaar maken. De heilige plaats werd de Grote of Maria Magdalenakerk, waarvandaan acht evenwijdige lijnen vertrekken tot aan de (gedempte) vesten. Subsidie werd ontvangen, een diamantzaag maakte de sleuven en bakstenen werden volgens een kleurensysteem vastgelijmd. Het waren kaarsrechte lijnen; als er wat in de weg stond, mocht dat blijven staan en ging de lijn erna gewoon weer strak verder.

Het Masterplan Binnenstad - nieuwe, uniformere straatbekleding - zette vanaf 2004 een dikke streep door het lijnenpatroon. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de lijnen door noppen zichtbaar zouden blijven, maar daar was uiteindelijk geen geld meer voor. Het gaat dus om resten van vergane kunst, misschien wel te vergelijken met ruïnes in Griekenland. Maar dan anders. Er liggen nog twaalf streepstukken, zo’n honderdveertig meter: Oostwal, Westwal/achter ‘t Beest, Groene Weidje, Smallegangesbuurt en Grote Kade.

Zullen we die resten koesteren? Is het antwoord een rechtlijnig ‘ja’, dan mag er ter plekke wel wat uitgelegd worden, want er heersen zomaar misverstanden en onbegrip. Het is best een ingewikkeld verhaal, en ik heb hier nog veel informatie weggelaten. M’n Goese kleindochters krijg ik het eerlijk gezegd niet soepel uitgelegd. Maar… ze vinden het nu wél leuk, die strepen hier en daar.

Tekst en foto: Arend van der Wel



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief